X
HABERLER

Derviş: Türkiye, Schengen'i asla istememeli

Kemal Derviş; "Euro bölgesi içinde olmayı istemek bence ne Euro bölgesi ne de Türkiye için fizibıl. Tam üye olup ancak İngiltere gibi bir pozisyonda olmayı istemek, bence fizibıl bir teklif; Türkiye AB'de tek pazarın parçası olmalı ama Schengen bölgesine girmeyi asla istememeli" youmunda bulundu

Eski Devlet Bakanı ve ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Institute'un Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, ''Avro bölgesi içinde olmayı istemek, bence ne Avro bölgesi ne de Türkiye için fizibıl. AB'nin içinde tam üye olup ancak İngiltere gibi bir pozisyonda olmayı istemek, bence fizibıl bir teklif'' dedi.

Türk ekonomisinin son 12 yılda tarihindeki en iyi dönemini yaşadığını belirten Derviş, Türkiye'de 2001 ekonomik kriz sonrasında pek çok reformun hayata geçirildiğini, bugüne kadar oldukça olumlu dönemin yaşandığını ve Türkiye'nin gerçek anlamda bambaşka ülke haline geldiğini kaydetti. Derviş, özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu dönemde ekonomiyi çok iyi idare ettiğini söyledi.

Derviş, Türkiye'de gelir dağılımının hala istenen düzeyde olmasa da son 10-15 yılda nispeten eşit orana doğru ilerlediğini söyledi. Büyümenin de bu yüzyılın başından beri ortalama yılda yüzde 5,5 düzeyinde olduğunu belirten Derviş, son 50 yıla bakıldığında aslında tablonun pek farklı olmadığını, ancak şu anki nüfus artış oranıyla karşılaştırılarak hesaplandığında bu alanda Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en iyi performansına ulaşıldığını kaydetti.



-''Ben olsam '6x6x6' derdim''

Ekonomideki bazı kırılganlıklara değinen Derviş, Türkiye'de ulusal tasarruf oranının çok düşük olduğunu, bunun artırılmasının Türkiye'ye güç katacağını ve dış şoklara karşı çok daha fazla koruma sağlayacağını söyledi.

Derviş, cari işlemler açığının da geçen yıl yüzde 8-9 oranından yüzde 5 civarına düşmesinin önemli başarı olduğunu, ancak büyüme oranının da yüzde 8-9'dan yüzde 3'e düştüğünü hatırlattı. Şu anda cari işlemler açığının büyüme oranının daha düşük olması sebebiyle azaldığını belirten Derviş, cari işlem açığının asıl olarak yapısal yollardan azaltılması gerektiğini, böylece büyümenin de yüzde 6'larda seyredebileceğini ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 5x5x5 yaklaşımına değinen Derviş, ''Bu olursa gayet iyi olur. Aslında ben büyüme için yüzde 6'yı tercih ederim, Türkiye bunu başarabilir. Eğer yüzde 6-6,5 civarında büyürsek, belki yüzde 6 düzeyinde cari açığı kaldırabiliriz, enflasyonun da yüzde 6'ya çıkmasında bence problem yok. Dolayısıyla ben '6x6x6' derdim ama kendisiyle bu konuda çok yakınız, yaklaşımından memnuniyet duyuyorum'' dedi.



-''Merkez Bankası, birinci sınıf''

Derviş, Merkez Bankası'nın son yıllarda mükemmel iş çıkardığını belirterek, ''Türkiye şu anda çok profesyonel, güçlü, birinci sınıf Merkez Bankası'na sahip'' diye konuştu.

Türkiye'de önemli ilerlemeler kaydedilse de eğitim açığının hala çok ciddi oranda olduğunu da belirten Derviş, kadınların da istihdama katılımının artırılması gerektiğini ifade etti. Derviş, yine de Türkiye'nin iyi yönde ilerlediğini ve güçlü mali pozisyona sahip olduğunu kaydetti.

Derviş, ekonomideki olağanüstü dinamizm, olağanüstü girişimcilik ruhu, makro istikrar, borcun GSYH'ye oranının Avrupa ve hatta dünya genelinde en düşükler arasında bulunması gibi olumlu gelişmelerden örnekler verdi.



-''Çok boyutlu olmak zayıflık değil güç''

Derviş, Türk siyasetçi ve diplomatların, önceki yıllarla karşılaştırıldığında çok daha küresel perspektif geliştirdiğini belirterek, Türk siyasetçilerin 20 yıl öncesinde uluslararası platformlarda sadece Türkiye ve çevresindeki birkaç sorunu konuşurken, şimdi Afrika, Arap dünyası, Avrupa ve Latin Amerika'dan bahsettiğini söyledi.

Derviş, her yönüyle ''köprü'' olan Türkiye'nin bu rolünden vazgeçilmesi yönünde çok tartışma olduğunu belirterek, ''Bence bu çok üzücü olur, bu role bağlı kalmalıyız. Türkiye, bugün çoğunluğu maalesef Müslüman dünyasında yaşanan sorunların çözümüne, Avrupa'dan vazgeçerek değil, Avrupa'ya daha güçlü biçimde kenetlenerek daha fazla yardımcı olabilir'' dedi.

Türkiye'nin birçok açıdan hem Ortadoğu'ya hem Avrupa'ya ait olduğunu belirten Derviş, ''Türkiye, hiçbir zaman tamamen tek bir tarafta yer almadı'' dedi. Amerikalı ünlü siyaset bilimci Samuel Huntington'ın, ''Medeniyetler Çatışması'' adlı kitabında Türkiye'nin iki ''medeniyet blokuna'' da tam olarak uymaması nedeniyle sorun yaşayacağı tezini savunduğuna işaret eden Derviş, 'Bence bunda çok yanlıştı. Siz güçlü kaldıkça, ekonominiz sağlam durdukça ve yabancı sermayeye çok fazla bağımlı olmadığınız müddetçe, çok boyutlu olmak aslında günümüzün modern dünyasında büyük güç kaynağı, zayıflık değil'' diye konuştu.

ABD'nin çok çeşitlilik içeren nüfus yapısına işaret eden Derviş, ''Tüm bunların hepsi Amerikalı ama kimliklerinin kültürel kaynaklarıyla da bağlarını koruyorlar. Türkiye de buna benzer olabilir. Türkler de farklı farklı yerlerden gelmişler ve bunu korumalıyız, bir taraf adına diğerinden vazgeçmemeliyiz. Türkiye, bu çok boyutlu pozisyonunu ne kadar çok korursa o kadar çok değerli hale gelir, küreselleşmenin sunduğu fırsatlardan daha fazla istifade eder'' dedi.



-''AB'de Türkiye için yeni bir fırsat doğmakta''

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Togg'un sedan modelinde ilk görsel 07 Ocak 2024 Pazar, 20:42:54 Dallas Fed Başkanı Logan'dan şahin çıkış 07 Ocak 2024 Pazar, 13:06:29 Hayatımızın matematiğini 2024’te değiştiren yeni rakamlar 07 Ocak 2024 Pazar, 11:45:38 Çin'den ABD'li savunma şirketlerine yaptırım 07 Ocak 2024 Pazar, 11:12:18 ABD, Boeing 737 MAX 9 uçuşlarını askıya alıyor 07 Ocak 2024 Pazar, 09:27:41 Ekonomi ve siyaset gündemi - 7 Ocak 2024 07 Ocak 2024 Pazar, 09:23:19