X
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR

FED Başkanı Yellen’in açıklamaları küresel risk iştahını olumlu etkiliyor

Küresel mali piyasalardaki temkinli iyimser tablonun bugün de korunacağı kanaatindeyiz

USDTRY kuru 2.1880 hedefimize geldi. Önümüzdeki yeni hedef 2.1600-2.1650 olacaktır.

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) yeni başkanı Yellen’in dünkü uzun konuşması, küresel mali piyasalar üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Janet Yellen esas itibariyle yeni birşey söylemeyerek FED’in mevcut politika duruşunun devam edeceğine işaret etti. Ancak, yaklaşık dört saat süren konuşmadan herkes kendine göre bir yorum çıkarabilecek olduğundan dolayı herkesin beklentisine uygun bir yorum ya da açıklama oldu diyebiliriz.
Konuşma metninden piyasalar açısından önemli gördüğümüz üç hususu ön plana çıkarmak istiyoruz:

   a)    İstihdam ya da ekonomik faaliyetlere ilave olarak enflasyona özel bir
      vurgu yapan Yellen, mevcut ekonomik tablonun devam etmesi durumunda
      tahvil alımlarında indirime mevcut hızla devam edileceğini belirtti.
      Son iki  ayda gelen zayıf istihdam rakamlarının kendilerini de
      şaşırttığına vurgu yapan Yellen, bunun ne kadarının kış koşullarından
      kaynaklandığını test etmek adına biraz daha beklenmesi gerektiğini
      söyledi. İşgücüne katılım payındaki düşüşün yapısal bir soruna işaret
      ettiğini belirten Yellen, FED’in kısa vadede bunu çözecek bir aracı
      olmadığına da işaret etti. Mart ayındaki toplantıda alınacak karara
      ilişkin güçlü bir ipucu vermekten imtina etse de 10 milyar dolarlık
      bir azaltım ihtimalinin daha yüksek olduğunu ima edip diğer
      ihtimaller için de kapıyı aralık bıraktı.

   b)    Makro ekonomik göstergeler için belirlenmiş olan eşiklerin önemli
      olduğunu yinelese de bu eşiklerin yakalanmasının otomatik bir faiz
      artırımı anlamına gelmeyeceğini, genel ekonomik tablodaki gidişata
      bakacaklarını belirtti. Yani, işsizlik oranı için belirlenmiş olan
      %6.5’lik eşik değerine oldukça yaklaşılmış olmasına karşın genel
      ekonomik tabloda hatırı sayılır iyileşme olmaması durumunda faiz
      artırımının gündeme gelmeyeceğini belirtti.

   c)    Yellen, FED’in mevcut politika düzleminin kısa vadeli faizlerin
      uzunca bir süre düşük düzeyde kalacağı varsayımı üzerine
      oturtulduğunu vurgulayarak piyasalardaki bu yöndeki beklentileri
      pekiştirici yönde bir duruş sergiledi.

FED cephesinden gelen bu açıklamalar küresel mali piyasalardaki temkinli iyimser görünümün biraz daha pekişmesine yardımcı oldu. Dün Avrupa ve Amerika hisse senedi endeksleri %2’ye varan oranlarda artışlar kaydetti.

Emtia fiyatları yukarı yönlü bir eğilim kaydederken gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senedi endeksleri de olumlu seyir izlediler. MSCI gelişmekte olan ülke hisseleri endeksi %1 civarında artış kaydederken para birimlerinde %0.4’lük bir değerlenme yaşandı. Türk mali piyasaları da bu iyimserlikten nasiplendi. USDTRY kuru dünkü bültende belirttiğimiz paralelde bir seyir izledi. Sabah saatlerinde 2.22’lere varan bri yükseliş olsa da gün içerisinde kademeli bir geri çekilme ile önce 2.20 seviyesini aşağı yönde kırdı, sonrasında ise 2.1880’e varan bir düşüş sergiledi.
TL’nin döviz sepeti karşısındaki değeri 2.5870 ile son bir ayın en değerli düzeyine gelmiş oldu. Hisse senedi piyasasındaki olumlu tepki bir miktar sınırlı olsa da BİST-100 endeksi günü %0.4 oranında yükselişle bitirdi.

Bono ve tahvil piyasası son dönemde olduğu üzere zayıf kalmayı sürdürerek dünkü küresel iyimser havaya eşlik edemedi. Hem iki, hem de on yıllık tahvil faizlerinde 5-10 baz puanlık bir yükseliş kaydedildi. Ancak, gerek Türkiye’nin kredi riski gerekse de Türk Lirası’nın volatilitesinde hatırı sayılır oranlarda iyileşme yaşandı: 5 yıl vadeli CDS primi 10 baz puanlık bir düşüşle 245’e gelirken USDTRY kurunun 1 aylık ATM volatilitesi yaklaşık
0.6 puan gerileyerek %13.6 oldu.

Bu sabah saatlerinde FED kaynaklı iyimserliğin Asya piyasalarına da yansıdığını görüyoruz. Çin’den gelen dış ticaret verileri biraz şüpheyle yaklaşılsa da piyasalardaki iyimserliği destekledi. Öte yandan, Japonya’dan gelen zayıf makine siparişleri bir miktar olumsuzluk yaratsa da ana eğilimi değiştirmedi. Asya endekslerinde %1’e yakın yukarı yönlü bir hareket gözlemleniyor. Amerikan vadelileri %0.3 artıda işlem görürken Avrupa piyasalarının da güne artışlarla başlaması öngörülüyor. Geçen haftaya kadar gelişmekte olan ekonomiler hakkında yazılıp çizilen kriz senaryolarının yerini daha iyimser raporların aldığını, ucuzlayan fiyat seviyelerine atıfta bulunarak tavsiyelerde bulunulduğunu görüyoruz. Bizim kanaatimiz, gelişmekte olan ekonomiler ne geçen haftalarda algılandığı ölçüde olumsuz, ne de krizin geri kaldı denecek şekilde olumlu... Bu nedenle yatırımcıların mevcut iyimser havanın kalıcı olmadığı yönünde bir algıya sahip olmaları ve risklerden olabildiğince uzak durmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Bugün yurtdışı makro ekonomik gündem oldukça hafif. FED bölge başkanlarından gelecek açıklamlar dışında gündemi etkileyebilecek bir madde yok. Türk mali piyasalarındaki temkinli iyimserliğin bugün de korunacağı kanaatindeyiz. USDTRY kuru için 2.1850’den geçen önemli teknik seviyeye gelinmiş durumda. Daha önce üç kez denenen ancak kırılamayan bu seviyenin bugünkü işlemlerde aşağı yönde kırılma ihtimalinin kuvvetli olduğu kanaatindeyiz. Bu durumda yeni hedef 2.1630 olacaktır. Ancak, TL’deki değerlenmenin hızlı olmayacağı, her yeni seviyeden kurumsal taleple karşılanacağını düşünüyoruz. Özellikle de kurumsal yatırımcıların aktif oldukları sabah saatlerinde kurun yukarı yönlü bir hareket izlemesi; kurumsal yatırımcıların piyasadan çekildiği öğleden sonra saatlerinde ise yönünü yeniden aşağı çevirdiği bir eğilimi izlemesine alıştık.

HABERİN DEVAMI