X
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR

FED "oyunbozanlık" ederek piyasaların...

FED "oyunbozanlık" ederek piyasaların iyimser beklentisini boşa çıkardı. Başkan Yellen, faiz artırımı için "sakın geç kalma erken gel" şarkısını mırıldanmaya başladı...

Yeni bir döneme girilmemiş olsa da FED üyelerinin, Başkan Yellen dahil olmak üzere, yeni bir döneme giriş için ciddi anlamda hazırlıklar yaptığını görüyoruz.

Henüz zaman varken, FED'in faiz artırımlarının getireceği riskler karşısında korunma stratejilerine girmek gerektiği kanaatindeyiz.

Gündemin bir numaralı maddesi, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) dün gece saatlerinde sonucu açıklanan faiz toplantısı... Beklentiler, kararın herhangi bir sürpriz içermeyeceği, FED'in para politikası duruşunda hiçbir değişikliğe gitmeyeceği ve ifadenin bir miktar güvercinvari olacağı yönündeyiz. Ancak, sonuç tahmin edilenden farklı yönde geldi. Her ne kadar ana çatı korunsa ve değişiklikler minor kapsamda kalsa da, işaret ettiği yeni durum itibariyle uzunca bir süre konuşulacak ve piyasalarda etki yaratacak cinsten görünüyor. Kararın hemen ardından yayımladığımız değerlendirme yazısını ekte bulabilirsiniz. Buna ilave olarak Başkan Yellen'in basın toplantısını ve sonrasındaki piyasa yansımalarını ele almak suretiyle kısa bir değerlendirmede bulunacağız. İlk olarak FED'in dünkü kararı piyasalar açısından yeni sayılabilecek neler içeriyordu:

a) FED, faiz artırım ihtimalini gündemine alarak takvime bağlamış gibi görünüyor. Başkan Yellen basın toplantısında tahvil alımının bu yılın sonbaharında sona ereceğini, faiz artırımına ise altı ay sonra başlanabileceğini belirtti. Bu takvim ile FED'in ilk faiz artırımına 2015 yılının ikinci çeyreğinde başlaması kuvvetle muhtemel. FED üyelerinin yaptığı tahminlerin medyanına göre 2015 yılı sonunda FED politika faizinin (funds rate) %1; 2016 sonunda %2 olması uzun vadede de %4'e gelmesi bekleniyor. Bugünden itibaren tahvil alımlarının azaltılması önemli bir olay olmaktan çıkmış, dikkatler FED'in sıfır faiz politikasını (ZIRP- zero interest rate policy) ne zaman sonlandıracağına odaklanmış olacak.

b) FED, faiz artırımlarının başlaması için işsizlik oranı ve enflasyon için eşik değerler belirlemişti (sırasıyla %6.5 ve %2.0). Dün bunlardan işsizlik için olanını kaldırarak yerine maksimum istihdam hedefi getirdi. Yani, niceliksel hedeften niteliksel hedefe doğru bir eğilim mevcut. İlave olarak, birçok makro ve finansal veriye bakılacağına işaret edilerek data bağımlılığını bir doz daha artırdı. Bununla birlikte, enflasyon verisi elimizdeki yegane niceliksel eşik haline geldi. Şu an itibariyle yıllık bazda %1.2 olan PCE deflatörünün %2'ye yaklaşması, ya da diğer enflasyon göstergelerinin bu yönde sinyaller içermesi durumunda FED faiz artırımlarına başlayacaktır.

Beklenti güvercinvari bir sonuç üzerine yoğunlaşmışken sonucun bir miktar şahince gelmesi piyasalarda satış baskısına neden oldu. İlk etkiyi altın fiyatlarında gördük, 1330 dolar/ons seviyesinin altına doğru bir hareket yaşandı. Amerikan tahvil faizleri yukarı yönlü bir eğilim kaydetti (2 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan, 10 yıllık tahvil faizi ise 8 baz puan arttı). Gelişmekte olan ülke para birimlerinde %1'in üzerinde değer kayıpları yaşanırken borsalarda da hatırı sayılır oranda düşüşler yaşandı (dün Amerikan endeksleri %0.6 civarı bir düşüş kaydederken bu sabah Asya'ya %2'ye varan düşüşler hakim). Borsalardaki satışların bugünün geneline yayılması bekleniyor. Türkiye'de Türk Lirası %1'e yakın değer kaybı yaşarken BİST-100'ün güne %1'in üzerinde bir düşüşle başlaması bekleniyor.

HABERİN DEVAMI