X
TEKNOLOJİ

Habercilikte dijitalleşme: Sosyal medyadan mobile

Haberciliği bir adım öteye taşıyan sosyal platformlar, beraberinde ne gibi yenilikler getirdi? Mobil uygulamaların da devreye girmesiyle habercilik dünyasında neler değişiyor?

The Telegraph’ta yer alan 29 Mart 2018 tarihli habere göre, bilimsel çalışmalar, akıllı telefonlara daima bakar halde olmamızın, dikkat sürelerimizi azalttığını gösteriyor. Günümüzde artık kimsenin elinden düşmeyen akıllı telefonlar, okuyucuların ilgilerinin daha hızlı dağılmasına sebep olarak dijital haberciliğe olan ihtiyacı ve talebi tetikliyor.

Dijital ortamda yayımlanan haberler, sürekli olarak güncelleme, ilerleme ve değişim gerektirdiği için gazetelerden bir adım öteye geçiyor.  Okuyucular, artık içerisinde grafik, video, fotoğraf ve infografik gibi eklentiler olan haberleri tercih ediyor. Çoğu okuyucu, haberleri takip etmek için hala gazete ve televizyon kullansa da, bu geleneksel araçlar, artık Facebook ve Twitter'a “ek” olarak görülüyor. Haberci, dijital ortam ile birlikte metnini kaç kişinin okuduğunu ve okuyucuların nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını gözlemleyebilir hale geldi ve böylece, haberci ve okuyucu arasındaki bariyer ortadan kalkmış oldu.

Twitter ve Facebook gibi sosyal platformlar, haber tüketiminde gazete ve televizyonu uzun bir süredir geride bırakmış durumda. Son dönemde ise mobil uygulamalar, haber takip etmede sosyal platformların önüne geçmeye başladı. Reuters’ın 2017 Dijital Habercilik Raporu’na göre, haber takibinde Whatsapp kullanımı, Facebook’a rakip hale geldi ve bu, sosyal platformlarda geçirilen sürenin azalırken mesajlaşma uygulamalarında geçirilen vaktin artması ile alakalı.



- Son gelişmeler

Sosyal medyanın habercilik dünyasında yarattığı en büyük sıkıntı, ortalıkta dolaşan “sahte haber” ve “dedikodu” yığınları. 2017 yılı için hazırlanan aynı raporda, dünya genelinde özellikle siyasi kutuplaşmanın arttığı ABD, İtalya ve Macaristan gibi ülkelerde sosyal medyaya ve haberciliğe olan güvenin azaldığı belirtiliyor.



Yalan haberler ile mücadele etmek için ise hem büyük şirketler hem de büyük ekonomiler harekete geçmeye başladı. Örneğin; Facebook, yeni güncellemesiyle birlikte kullanıcılara yalan haber paylaşan arkadaşlarını göstererek platformdaki sahte bilgilerin yayılmasını önlemek adına çalışmalara başladı.

FACEBOOK, YALAN HABER PAYLAŞAN ARKADAŞLARI GÖSTERECEK
HABERİN DEVAMI