X

Engellilerin sahibi kalmadı

Refah-Yol hükümeti zamanında kurulmuştu "Özürlüler İdaresi Başkanlığı" ve hayatta kaldığı süre boyunca 8.5 milyon özürlü ve aileleriyle birlikte 20 milyonluk toplum kesimine hizmet etmeye başlamıştı. Önce bilinç oluşturuldu; engellileri toplumun anlamasında, engellilerin topluma kazandırılmasında büyük rolleri oldu. En başta kaç engellimiz olduğunu bile bilmediğimiz zamanlardan, engelliler için pozitif ayrımcılığın zirvelerine kadar ulaştırdı bizi. Sonra, KHK (Kanun Hükmünde Kararname) furyası sırasında birden kaldırıldı. Şimdi, bağımsız genel müdürlük yerine 2022 sayılı Kanun'un uygulamasına benzer şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı bir bağımlı genel müdürlük altında, "Özürlü ve Yaşlılar Daire Başkanlığı" şekline çevrildi.

YENİDEN BAĞIMSIZ OLARAK KURULMALI
Aceleye getirilmiş bir KHK ile kaldırılmış olan Özürlüler İdaresi Başkanlığı mutlaka yeniden kurulmalı ve bütün bakanlıkları ilgilendiren hususlarda çalıştığı için de Başbakanlığa bağlı hale de getirilmelidir. Mesela TV'ler, sık sık izlemişsinizdir, en son Avrupa'nın en büyük adliyesi diye açılan Çağlayan Adliyesi'ne bir engellinin, başkalarının yardımı olmaksızın girme şansı yok. Bırakın bunu birçok kamu binasına engellilerin gitme ihtimali sıfır. Engellilerin soru ve sorunlarını çözecek ortak bir birim olmalı ve koordinasyonu da sağlamalı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi