X

50'den az çalışanı olan Tehlikeli işyerlerinde uzman ve doktor zorunluluğuna dikkat

6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe 1.1.2013 günü girdi. işyerinde iş sağlığı uzmanları ile işyeri hekimleri çalıştırma zorunluluğu ise işçi sayısına göre peyderpey yürürlüğe girecek. Ancak, yanında bir çırak bile çalışsa bütün işverenler 1.1.2013 itibarıyla risk değerlendirmesini yaptırmak ve işyerlerinde bulundurmak zorundaydı. Yasa 1.1.2013 günü 50'den çok çalışanı olanlar için tamamen yürürlüğe girmişti.
Yasa, işyerlerini üçe ayırıyor, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli. Sınıflandırmayla ilgili genelge 26 Aralık 2012'de Resmi Gazete'de yayınlandı ve NACE kodlarına göre sınıflandırıldı. Yasa ilk defa 1 Ocak 2013 günü sadece 50 veya daha çok işçi çalıştıran işyerleri için yürürlüğe girdi ve bu işyerleri zaten eski iş sağlığı uygulamasında kapsamda olup işyeri hekimi çalıştırmak zorundaydılar bu sebeple onlar için yeni bir şey yok.
Yasa 2014 yılı Ocak ayında da 50 işçiden az çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girecek. işverenler, işyerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca, işverenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse Bakanlığa uzman olarak bildirebilecek.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi