X

Sağlıktan yararlanmak için işe gir

Ege Üniversitesi 1. sınıf öğrencisiyim. 20.08.1991 doğumluyum. Babamım sosyal güvencesinden borcu olduğu için faydalanamıyorum ve birikmiş 773 lira Genel Sağlık Sigortası borcum var. Benim bu borcu sildirmem için ne yapmam gerekli? Öğrenci Belgem ile SGK'ya gittim ancak bana ödemem gerektiğini söylediler. Sigortalı part-time bir işe girişimi yaptırsam Genel Sağlık Sigortası'ndan çıkmış olur muyum?
■ Mehmet Yılmaz
Sayın okurum, üniversiteyi geç kazanmış olmalısın, yoksa GSS prim borcu çıkmazdı. Üniversite öğrencisi olmadan önce boşta geçen süreye ait 773 liralık birikmiş GSS borcu için 2014 yılı Ocak ayında çıkması muhtemel "af yasası"nı bekle.

BABANIN PRİM BORCU
Aslında öğrenci olarak babanın sosyal güvencesinden faydalanma hakkın vardı, ama babanın SGK'ya prim borcu olduğu için baban üzerinden de sağlıktan yararlanamıyorsun. Bu sebeple ya baban birikmiş prim borcunu ödeyecek ya da o da aynen senin gibi "af yasası"nı beklesin. Sana gelince, eğer şimdi SSK'lı işe girersen sağlıktan yararlanma hakkın var ama SSK'lı işe girdikten sonra en az 30 gün prim ödenmiş olması şartı var. Bu sebeple SSK'lı işe gir; ilk ay senin adına 30 gün prim bildirilsin; sonraki aylarda ise ayda 3 gün bildirilsin, ama 30 günden eksiklik sebebi olarak PUANTAJ (Kod-7) yazılsın. Part-time olarak başka kod ile bildirilirse bu kere 3 gün işveren bildirmiş olur sen de 27 günlük GSS prim borçlusu olursun.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi