X

Sık sık rapor alan işçi ihbar süresi verilmeden tazminatla çıkarılabilir

İstirahat raporunu aslında işçi almaz, doktor verir. Ancak, sık sık rahatsızlanan ve sık sık hekim tarafından rapor verilen işçiyi işveren ancak tazminatlarını ödeyerek işten çıkarabilir. Sık raporlu olmak iş güvencesi kapsamında işe iade davası için işçinin dava kazanma hakkını zorlaştırır...

"Bir işçi, değişik bölümlerden sürekli rapor alması halinde işverenin işyeri disiplinini bozması veya başka sebeplerden dolayı onu işten atması halinde, iş akdi işveren tarafından feshedildikten sonra hangi haklarını alabilir? Ayrıca işçi rapor alması halinde işveren çıkartabilir mi? Bu konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim."
Ebru BAYRAKTAR
Normal şartlarda aralıksız uzun süreli (Sağlık Kurulu aracılığıyla) istirahat raporu almış işçi, raporlu iken işten atılamaz ama rapor süresi 4857/17. maddeye göre verilecek ihbar süresini altı hafta aşmışsa bu durumda sadece kıdem tazminatı ödenerek 4857/25. madde gereğince işverence derhal işten çıkarılabilir. Mesela, işçi o işyerinde 4 yıldan beri çalışıyorsa ihbar süresi 8 haftadır buna 6 hafta ilave ile rapor süresi 14 haftayı aşmışsa, ihbar tazminatı ödemek gerekmez. Bu sebeple işten çıkarılan işçi de işe iade davası açamaz. Ancak, uzun süreli değil de sık sık 3-4 günlük hastalık raporu olan işçinin işten atılması, 4857/17. madde kapsamında olabilir. Yani, işçiye ya ihbar süresi verilerek işten çıkarılabilir veya ihbar süresi verilmeyip ihbar ve kıdem tazminatı birlikte ödenerek işten çıkarılabilir. İşten çıkış sebebi 4857/17. madde olduğu için de işçi işe iade davası açabilir ama kazanma şansı hemen hemen yok gibidir.

İŞE İADE DAVASINI İŞÇİ KAYBEDER
İş güvencesi hükümlerine göre, işveren işçisini yazılı olarak ve yazılı belgede sebep yazarak işten atabilir. İşçi de bir ay içinde iş mahkemesine başvurup işe iade davası açabilir. Ancak, olay sık sık rapor almaya dayanıyorsa işçinin işe iade davasını kazanması pek zordur.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi