X

İş güvenliği uzmanının maaşı için ayrı fon kurulsun

Soma faciasında yüzlerce işçimiz yok yere vefat etti. Ardından suçlular aranmaya başlandı ve gördük ki suçlananlar da işçi. Sebep 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası. 6.12.2012 tarihli yazıyla uyarmıştık. “İşveren parasıyla kendisini bakanlığa şikâyet edecek uzman istihdam edecek” demiş ve sormuştuk, edebilir mi? Para aldığı işverenini şikâyet etse işinden olacak, etmese de mahkemede sorumlu olarak hâkim karşısına çıkacak diye. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun en önemli hatası da işte burası. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları kamu adına çalışacak olup ücretlerini de işverenden alacaklardır. İşyerinde hayati tehlike arz eden durumun düzeltilmesi için önce işvereni uyaracak, düzeltme olmazsa da işvereni bakanlığa şikâyet edecektir, yapabilirler miydi? Yapamazlardı, yapamadılar da.
Yine demiştik ki;
“Para ödeyen işvereni şikâyet edecek uzmanı işveren ister mi?’
6331 sayılı Kanun’un 8. maddesine göre;
(1) İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkileri, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlanamaz. Bu kişiler, görevlerini mesleğin gerektirdiği etik ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde yürütür.
(2) İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları; görevlendirildikleri işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirir; bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu bakanlığın yetkili birimine bildirir… İşveren yeni uzman arayışına girip, kendisini şikâyet etmeyecek uzman arayışına girmez mi?”

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi