X
GENEL

1 Ekim günü zorunlu GSS prim ödemeleri başlıyor

1 Ekim 2010 günü zorunlu GSS (Genel Sağlık Sigortası) başlıyor. Yani, 1 Ekim 2010 gününden itibaren, 18 yaşından büyük çocuklar, işsizler, ayda 30 günden az SSK’lı bildirilenler, köylüler her ay SGK’ya GSS primi ödemeye başlayacaklar. Ayrıca, 1 Kasım’a kadar GSS giriş bildirgesi vermezlerse 760 lira da ceza yiyecekler...
Şu anda yani 1 Ekim 2010 gününden önce GSS bazıları için zorunlu bazıları için isteğe bağlıdır.
1- İsteğe bağlı olanlar:

Emekli değilseniz, çalışmıyorsanız, isteğe bağlı Bağ- Kur sigortalısı değilseniz veya bu tür kişiler üzerinden eş veya çocuk sıfatıyla SGK üzerinden sağlık yardımı alma hakkına sahip değilseniz, önce kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırıp, aldığınız gelir testi belgesiyle SGK’ya gidip GSS’li olabilirsiniz.
2- 18 yaşından küçük çocuğunuz hastalanırsa:

SGK üzerinden sağlık yardımı hakkınız yok ve 18 yaşından küçük çocuğunuz var ve hastalanmışsa, SGK ile sözleşmeli bir hastaneye giderseniz çocuğunuzu sorgusuz sualsiz muayene ve tedavi ederler ama aynı gün de sizi zorunlu GSS’li yaparlar. Muayene tarihinden itibaren 1 ay içinde önce kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırıp SGK’ya GSS primi ödemeye başlamazsanız, önce 760 lira ceza yersiniz, üstüne de ayda 182 lira GSS prim borçlusu olursunuz.
Hani, devlet büyüklerimiz “18 yaşından küçük bütün çocuklar SGK tarafından sorgusuz sualsiz tedavi ettiriliyorlar” diyor ya işte orada da eksik söyledikleri bir cümle var: “18 yaşından küçük bütün çocuklarımız anababasının kesesinden devlet tarafından tedavi ettiriliyor.”
1 EKİM 2010 GÜNÜ HERKES GSS’Lİ OLMAK ZORUNDA

1 Ekim 2010 Cuma günü bize Sosyal Güvenlik Reformu olarak yutturulmaya çalışılan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 3’üncü yılına gireceğiz. Ayrıca, Kanun un yürürlük tarihinden 2 yıl sonraya ertelenen “Zorunlu Genel Sağlık Sigortası” da başlayacak.
Bu uygulamanın başlamasıyla birlikte,
A- 1 Ekim 2008 gününden sonra 18 yaşını tamamlayanlardan,
B- İşsiz ve köylü olanlardan,
C- Ayda 30 günden az SGK’ya bildirilenler bir başkası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olmayanlar, 1 Ekim 2008 gününden itibaren zorunlu olarak GSS primi ödeyecekler.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi