X

Denetçi de 'aidat emekliden habersiz alındı' tespiti yaptı

653 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisinden, hiç haberleri olmadan, SGK'ya "Bunlar benim üyemdir" diyerek liste gönderen ve SGK'dan her yıl 12 milyon lira üyelik aidatı alan TÜED hakkında İçişleri Bakanlığı Dernek Denetçileri inceleme yaptı ve haberlerimizin doğru olduğunu teyit ettiler
Aylarca önce buradan, Türkiye Emekliler ..Derneği (TÜED) tarafından SGK'ya, dernek üyesi olmayanların bile isimlerinin yazılı olduğu CD halinde bir liste gönderildiğini, SGK'nın da hiçbir inceleme yapmadan bu kişilerin emekli aylıklarından dernek kesintisi yaptığını yazmıştık. Ayrıca, dernek üyesi olanların da "Aylığımdan dernek aidatı kesintisi yapın" şeklinde muvafakatları olmamasına rağmen SGK'nın yasadışı şekilde kesinti yapıp derneğe aktardığını ifade etmiştir. İşte bütün bu yazdıklarımızda haklı çıktık.
Konu hakkında gazetemizde çıkan haberlerden sonra vatandaşlar, dernek üyeliği ve emekli maaşlarından yapılan kesintilerle ilgili İçişleri Bakanlığı'na şikâyet dilekçesi vermiş, belirtilen hususların denetlenmesi için görevlendirilen dernek denetçileri de konu hakkında rapor düzenlemişler.
Biz demiştik ki "Üye olmayan emeklilerin maaşından kesinti yapılmış". Dernek denetçileri de bu dediklerimizi aynen tespit etmişler.
Raporun içeriği şöyle:
"1- Dernek üyesi olmayan bazı kişilerin emekli maaşından üyelik aidatı kesintisi yapılmıştır. İçişleri Bakanlığı'na dilekçe veren kişilerin Türkiye Emekliler Derneği üyesi olup olmadıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından emekli maaşından üyelik aidatı kesilip kesilmediğini belirlemek amacıyla dernek tarafından denetçiliğimize ibraz edilen Şubat 2010'da üyelik aidatı kesilen liste üzerinde yapılan incelemede ve derneğin yazılı olarak verdiği bilgiler neticesinde üyelik başvurusu bulunmayan kişiler de listede gösterilmiştir. Adlarına SGK tarafından maaşlarından kesinti yapılıp TÜED'e aktarılmıştır."
Demiştik ki "Emeklilerin muvafakati yok". Dernek denetçileri bunu da aynen tespit etmişler.
"Üyelik başvuru formunda üyelik aidatı kesilmesine ilişkin muvafakat gösterildiğine ilişkin ibare bulunmayanların emekli maaşında SGK tarafından yasadışı şekilde üyelik aidatı kesilmiştir."
"...listeler halinde gösterilen kişilerin üyelik formlarında, imzaların bulunduğu, dolayısıyla üyelik başvurusunda bulunulduğu, yönetim kurulu kararlarının alındığı ancak üyelik aidatının emekli maaşından kesilmesine muvafakat gösterildiğine dair ibarelerin üyelik formunda bulunmadığı görülmüştür."

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi