X

Milyonlarca stajyer yolda!

TORBA KANUN İLE YAŞA BAKILMADAN STAJYER ÇALIŞTIRILABİLECEK
Torba Kanun’da yapılan ufacık bir değişiklikle 5510 Sayılı Kanun’un çıraklık ve stajyerlikle ilgili maddedeki “zorunlu” kelimesi çıkarılarak, tüm işverenlere işyerlerine çırak ve stajyer alma hakkı getiriliyor. Böylece yaş ve süre sınırı olmaksızın işe girecek olanları stajyer olarak alıp sosyal haklardan mahrum, iş güvencesiz, emeklilik hakkı vermeden çalıştırma hakkı geliyor. Ancak, “eşeği ve semeri kaybettirilen çalışanlar da üzülmesin” diye eşek değil ama semer geri verilerek çırak ve stajyerler de artık kendi üzerlerinden sağlık yardımı alabilecekler

Torba Kanun ile stajyer ve çırak çalıştırma yükümlülüğü olan işyerlerinin kapsamı değiştiriliyor. Artık 10 veya daha çok değil, 5 veya daha çok işçi çalıştıran işyerleri de çırak ve stajyer çalıştırabilecek.
Ayrıca, Torba Kanun ile 5510 Sayılı Kanun’un 87’nci maddesinin (e) bendinde yer alan “zorunlu” ibareleri madde metninden çıkarılmaktadır. Yani, sadece okullarında okudukları teorik eğitimi pratik hale getirmekle görevli öğrenciler ve çıraklar değil, isteyen herkes çırak veya stajyer olarak işletmelerce çalıştırılabilecek.
Halen geçerli olan maddedeki zorunlu staj cümlesindeki “zorunlu” kelimesi kaldırılmakta ve işverenlerin işe alacakları işçileri stajyer ve çırak adı altında yıllarca çalıştırmalarına yol açılmaktadır.
Artık işe girecek gençleri işverenler, işçi değil de yıllarca stajyer adı altında çalıştırabilecekler. İşsizliğin had safhada olduğu ülkemizde işe girebilmek amacıyla işçi değil de stajyer adı altında işe girmeyi kabul edecek çok kişi de vardır.
Stajyerliğin kısıtları ve süresi de belirlenmemiştir. 50 yaşındaki kişiyi de, 20 yaşındaki kişiyi de stajyer adı altında çalıştırma hakkı işverene verildiği gibi süresi de konmamış olup işçi yıllarca stajyer olarak çalıştırılabilecektir.
İşçi değil de stajyer olarak bildirilen sürelerde çalışanın, yıllık izin, ihbar ve kıdem tazminatı gibi iş kanunlarından doğan hakkı olmayacak, ayrıca stajyerler için SGK’ya emeklilik primi de ödenmeyeceğinden yıllarca stajyer olarak çalışan işçi ileride emekli de olamayacaktır.
İş güvencesiz ve sosyal haklardan mahrum çalışanlarımız olacak, işverenlerimiz için dikensiz gül bahçeleri yaratılacaktır.

STAJYERLERE SAĞLIK HAKKI DA VERİLİYOR
İşverenlere, işçileri-çalışanları stajyer ve çırak adı altında çalıştırma hakkı verilirken, stajyerlerin hakları da unutulmamış. Stajyerle kendi adlarına sağlık yardımı alma hakkı da getiriliyor. Zorunlu stajyerler için daha önce okulları yüzde 1 oranında prim öderlerken, Torba Kanun ile getirilen düzenlemeyle yüzde 1’e ilaveten yüzde 5 oranında sağlık primi alınması uygulaması da başlatılıyor.
Bu durumda özel sektör, işçileri stajyer adı altında çalıştırırsa normal işçiler için yüzde 34 oranında SGK’ya prim ödemek yerine yüzde 6 oranında prim ödeyecek.
Bu arada özel sektör işverenleri, stajyer yerine İŞKUR ile sözleşme imzalayıp kursiyer adı altında işçi çalıştırırlarsa da prim oranı yüzde 13.5 olacaktır, hatta bu primi de İŞKUR ödeyebilecektir.
Stajyer ve çıraklara da işveren asgari ücretin altında para ödeyebilecek ama iş SGK’ya prim ödemeye gelince asgari ücret baz alınacaktır.

Çırak ve stajyerlerin yeni hakları ne olacak?

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi