X

Tüketim toplumu ele geçirdi

154 YILLIK EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ, KADINLAR GÜNÜ'NE DÖNÜŞTÜ
Daha iyi çalışma koşulları için eylem yapan kadınların, Amerikan polisince öldürülmesinin üzerinden 154 yıl geçti. Ah bu kapitalizm yok mu, kendisine karşı ayaklanan kadınları hem öldürüyor hem de üzerlerinden para kazanıyor

1857'de tekstil fabrikasındaki yangında ölen 129 kadının anısına kadınlardan özür dilemek adına başlayan 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün adını Kadınlar Günü olarak değiştirdiler ve tüketim toplumunun hizmetine verdiler

8 Mart 1857 tarihinde AB-D'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması nedeniyle çoğu kadın 129 işçi can verdi.

ÖLEN KADINLAR ANISINA
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı), Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınlara mezar olan bir ülkede, yani ABD'de kadınlardan özür dilemek adına 1960'lı yılların sonunda kutlanmaya başlanmasıyla da daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanmasını kabul etti.

TÜRKİYE 8 MART'I NASIL KABUL ETTİ?
Ülkemizde ise, 1975 yılında İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı.
Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye de etkilenmiş, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dört yıl kutlanmadı.

1984'TEN BERİ KUTLANIYOR
1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya başlandı. Kadınlar, 1980 askeri darbesi ve sıkıyönetim yıllarında 8 Mart'ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, kendi aralarında küçük gruplar olarak mütevazı şekilde kutlamalarını sürdürmüşlerdir. 1990'lı yıllarda siyasi partilerin üstünlüğü ve sivil toplum örgütlerinin katkısıyla kadın kuruluşlarının sayısı ve çeşitliliğinin artışıyla 8 Mart daha geniş katılımlarla kutlanmaya başlanmıştır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil 30 Kasım -1 Pazartesi Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? 30 Kasım -1 Pazartesi İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir 30 Kasım -1 Pazartesi Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor 30 Kasım -1 Pazartesi Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler 30 Kasım -1 Pazartesi