X

2013 ABD ve AB için 2014 ise Türkiye için zor yıl olacak

Bu satırları kaleme aldığımız zaman dilimi itibarıyla, ABD’de yılın son işgününün başlamasına 1 veya 2 saat kaldı. ABD Kongresi’nin iki kanadı olarak, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, ‘Mali Uçurum’ konusunda bir mucizeye imza atarak, anlaşmaya varacaklar mı? Son birkaç haftadır köşemizde belirttiğimiz hususları teyit edecek bir detay olarak, gelişmiş ekonomilerdeki ahlaki çöküntü, aymazlık ve siyasi alanda gözlenen akıl tutulmasının bir uzantısı olarak, ABD’li siyasetçiler, Kongre’nin her iki kanadının görüşmelerde sonuç almaya yönelik isteksizliğinden yakınmaktalar.
Eğer, 31 Aralık günü değerlendirilemez ve mutabakata varılamaz ise, bu satırları okuduğunuz 1 Ocak’tan itibaren, otomatik vergi artışları ve devlet harcamalarında kesintiler devreye girecek. Obama Yönetimi’nin temel mücadelesi, gelir düzeyi ne olursa olsun, söz konusu vergi artışlarından etkilenecek tüm ücretli kesimin yükünü artırmamak adına, son dakikada Cumhuriyetçileri daha yüksek gelire sahip olan kesimlere daha fazla vergi salmaya ikna etmek.
Cumhuriyetçiler de, işlerin tıkanması yoluyla, bu sabahtan itibaren ABD’deki tüm kesimlerin etkileneceği vergi artışı ve kamu harcamalarındaki kısıtlamayla, Obama Yönetimi’nin zorda kalmasını istiyor gözüküyor. Peki, ABD ekonomisi yeniden resesyon riskiyle karşı karşıya kalırsa? ABD’li siyasetçiler bunu dert etmiyor gözüküyorlar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

'Net ve anlaşılır' izah, Moody's'i de hareketlendirdi 30 Kasım -1 Pazartesi Sanayi üretim verisi ile 'Faiz inmeyebilir' mesajı çıkmış oldu 30 Kasım -1 Pazartesi 'Küresel enfeksiyona karşı tedbir'le, 'KOBİ'lerin oksijen ihtiyacı' arasında denge şart 30 Kasım -1 Pazartesi Adı 'yumuşak' kendisi 'sert' inişin bitişi 2013'ü belirleyecek 30 Kasım -1 Pazartesi Merkez Bankası'nın 'kredibilitesi' için esas görev bizde 30 Kasım -1 Pazartesi