X

Büyümeyle ilgili her sinyal 'mercek' altında

Dünya ekonomisinde sürdürülebilir büyümeye dönük tartışmalar tüm heyecanıyla sürmekte. Gelişmekte olan ekonomilerin ortalama yüzde 5.5 büyümeyle sırtladıkları dünya ekonomisinde, gelişmiş ekonomilerin yüzde 3'ün altında beklenen büyüme performansları, istihdam ve kamu borçlarının döndürülmesine yönelik endişeleri de hızlandırıyor. Gelişmiş ekonomiler önümüzdeki 10 yılı potansiyel büyümelerinin 1 puan altında bir büyüme gerçekleşmesiyle tamamlarlarsa, G-7 ekonomilerinde kamu kesimi borç stokunun GSYH'ya oranı yüzde 400'ü aşıyor. Bu oran ekonomik felaket anlamına gelmekte.
Türkiye'nin ise, bu tablo çerçevesinde, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 5'in üzerinde seyreden ortalama büyümeden daha kötü performans göstermeyeceği bir oranla büyümesini sürdürmesi gerekiyor. Ancak, küresel krizin sebep olduğu kritik düzeydeki sıkıntılar atlatılamadığından ve yapısal sorunlar devam ettiğinden, Türkiye'nin, "dünya ekonomisi sırat köprüsü"nden geçerken, yoluna kontrollü bir büyümeyle devam etmesi gerekmekte.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

'Net ve anlaşılır' izah, Moody's'i de hareketlendirdi 30 Kasım -1 Pazartesi Sanayi üretim verisi ile 'Faiz inmeyebilir' mesajı çıkmış oldu 30 Kasım -1 Pazartesi 'Küresel enfeksiyona karşı tedbir'le, 'KOBİ'lerin oksijen ihtiyacı' arasında denge şart 30 Kasım -1 Pazartesi Adı 'yumuşak' kendisi 'sert' inişin bitişi 2013'ü belirleyecek 30 Kasım -1 Pazartesi Merkez Bankası'nın 'kredibilitesi' için esas görev bizde 30 Kasım -1 Pazartesi