X

Bankaları hırpalamayalım ama birileri de 'aynaya' bakmalı

Rekabet Kurumu'nun geçtiğimiz cuma günü açıkladığı bankacılık sektörüne yönelik rekabet ihlali kararı, esasen 2001 Krizi sonrası, Türkiye'de oturtulmaya çalışılan Anglo-sakson kültürüne paralel yeni Ekonomi ve Ticaret Hukuku'na, henüz mantalite olarak hazır olmadığımızı gösterdi. Sektörlerimizin bir çoğunda, yoğun rekabet içinde çalışan şirketlerimiz arasında, geçmişten gelen bir haberleşme ve bilgi alışverişi alışkanlığı var. Bu tür fikir alışverişleri, kötü niyetli olmasa da, var olan rekabet hukuku kültürüne göre suç sayılıyor. Daha önce buna benzer bir gelişmeyi otomotiv endüstrisi yaşadı. Bugün, gündemde olan sektör bankacılık.
Muhakkak ki, sektör temyize gidecek. İlgili mahkemeler bu kararı gözden geçirecek. Bununla birlikte. Rekabet Kurumu'nun, rekabet hukuku açısından yeni bir kültürü, anlayışı oturtmak adına, cezalarda dikkatli, özenli davrandığını söyleyebilirim. Sektörlere, Türkiye'nin geçmişinden gelen bazı alışkanlıkları bırakmaları adına, bir fırsat tanınıyor. Bu nedenle, Rekabet Kurumu'nun acımasız davrandığı yönündeki değerlendirmelere kesinlikle katılmıyorum.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

'Net ve anlaşılır' izah, Moody's'i de hareketlendirdi 30 Kasım -1 Pazartesi Sanayi üretim verisi ile 'Faiz inmeyebilir' mesajı çıkmış oldu 30 Kasım -1 Pazartesi 'Küresel enfeksiyona karşı tedbir'le, 'KOBİ'lerin oksijen ihtiyacı' arasında denge şart 30 Kasım -1 Pazartesi Adı 'yumuşak' kendisi 'sert' inişin bitişi 2013'ü belirleyecek 30 Kasım -1 Pazartesi Merkez Bankası'nın 'kredibilitesi' için esas görev bizde 30 Kasım -1 Pazartesi