X
HABERLER

Katılım Bankaları ne istiyor?

Kamu bankalarının katılım bankacılığına giriyor olmasının katılım bankaları için avantajları ve dezavantajları nedir? Katılım bankaları artan sukuk ihraçlarına nasıl bakıyorlar, Merkez Bankası'ndan neler bekliyorlar? Özel Haber Şefi Süheyla Yılmaz sordu; Albaraka Türk GM Fahrettin Yahşi, Bank Asya GM Ahmet Beyaz ve Türkiye Finans GM Derya Gürerk cevapladı

Standard&Poor's geçtiğimiz günlerde İslami bankacılık ile ilgili yayımladığı raporunda Türkiye'deki katılım bankalarının taze sermayeye ihtiyacı olduğunu belirtti, katılım bankalarının önündeki en büyük tehlikenin geleneksel bankaların rekabetçiliği olduğunu vurguladı. Peki ülke ekonomisinin can damarı finans sektörünün bir parçası olan katılım bankaları neyi hedefliyor? Kamu bankalarının da katılım bankacılığına giriyor olmasına nasıl bakıyorlar? Artan sukuk ihraçları hakkında ne düşünüyorlar? Merkez Bankası'ndan neler bekliyorlar? Özel Haber Şefi Süheyla Yılmaz sordu; Albaraka Türk GM Fahrettin Yahşi, Bank Asya GM Ahmet Beyaz ve Türkiye Finans YKÜ ve GM Derya Gürerk cevapladı.

-Kamu bankalarının da katılım bankacılığına katılmasının avantajları, dezavantajları...

-Yahşi: "Sektörün pazardan alacağı pay büyür"

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, devletin katılım bankası kurması girişimlerini desteklediklerini belirterek "Sektörün bankacılık pazarından alacağı payın büyümesi açısından önemli bir adım olacaktır. Şube ağının artması ile birlikte müşteri tabanı genişleyecektir. Ölçek ekonomisi açısından etkinlik artacak ve rekabet de hizmet kalitesinin yükselmesini sağlayacaktır. Sektöre kamu katılım bankasının girmesi ile birlikte katılım bankacılığı prensiplerine uygun bir interbank oluşması ve sermaye piyasası ürünleri için hacmin artması ile ikinci el piyasanın derinleşmesi kolaylaşacaktır. " açıklamasında bulundu.

Yahşi, bununla birlikte, şu an sistemde dört katılım bankası faaliyet gösterdiğini hatırlatarak "Bu kurumlarda istihdam edilecek deneyimli insan kaynağı bulmak zor bir iştir. Katılım bankacılığının doğası gereği hem bankacılık işlemlerini iyi bilmek hem de çalışma prensiplerimize uygun ürünlerin de işleyişini öğrenmek gerekiyor. Ayrıca, işi bizzat yapacak olanların, katılım bankacılığı tecrübesi olması çok önemli bir husus. Tabi ki bankacılık yasası piyasaya girişi engellemiyor. Mali gücü olan, itibarı olan, kişilerin ve şirketlerin bu alanda faaliyet göstermelerinin önü açık." bilgisini paylaştı.

-Beyaz: Atılan adımlar haksız rekabete yol açmamalı

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, katılım bankacılığının sektördeki payının artması için mevcut katılım bankalarının organik büyümelerini sürdürdüğünü, şube açmaya devam ettiklerini belirterek, "Kamunun katılım bankacılığına başlamasının yanında diğer konvansiyonel bankaların da katılım bankacılığı yapabileceklerine dair düşünceleri bulunuyor. Bu açılardan bakıldığında katılım bankacılığı Türkiye’de yükselen bir öneme sahip. Bankacılık sektörü açısından sektörden %5 pay alan katılım bankacılığının tüm bankacılık sektöründeki payını da dikkate aldığımızda Türkiye’nin önünde daha gidilecek yol bulunuyor." açıklamasında bulundu.

Sektörün büyümesi açısından katılım bankacılığına yeni oyuncuların girmesi gerektiğini söyleyen Beyaz, "Yeni oyuncuların gelmesiyle katılım bankacılığı büyüyecek, sektörden daha fazla pay alacak, bilinirliği artacak ve daha fazla müşteriye ulaşacak." dedi.

"Özellikle kamu bankaları mevcut büyüklükleri, bilinirlikleri, onlara duyulan güven gibi unsurlar göz önünde bulundurulduğunda katılım bankacılığının pazar payının artması için büyük bir katkı sağlayacaklardır." diyen Beyaz, "Bunun yanında kamu bankalarının güçlü özkaynak yapıları, kamunun mevduatını alabilme güçleri, mevcut şubelerin kullanılması durumunda şube sayılarının çok fazla olması, katılım bankalarından personel transferi yapabilecek kabiliyette olmaları ve ölçek büyüklüğü sebebiyle maliyet avantajları gibi unsurlar da negatif etkiler olarak ortaya çıkabilecektir." vurgusunda bulundu.

Beyaz, "Önemli olan, atılması düşünülen adımların sektördeki katılım bankaları ile haksız rekabete yol açmayacak ve onların çalışmalarına sekte vurmayacak, aksine onlarla birlikte sektörü daha ileriye taşıyacak şekilde olmasıdır. " dedi.

-Derya Gürerk: Mudaraba ve muşaraka finansmanı alt yapısının gelişir

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Fitch Türkiye takvimini belirledi 18 Aralık 2023 Pazartesi, 20:27:10 AB'den Rusya'ya yeni yaptırım paketi 18 Aralık 2023 Pazartesi, 20:12:15 Erdoğan: Macaristan ile ticaret hacmi 4 milyar dolara yaklaştı 18 Aralık 2023 Pazartesi, 19:29:52 Putin başkanlık için resmen aday 18 Aralık 2023 Pazartesi, 18:14:51 TCMB'nin "Yatırımcı Günleri" 11 Ocak'ta New York'ta başlayacak 18 Aralık 2023 Pazartesi, 15:57:10 Suudi fintech Tamara, 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı 18 Aralık 2023 Pazartesi, 15:15:46