X
HABERLER

Merkez Bankası'nın metindeki söylem değişimi ne anlama geliyor?

Merkez'in bugün yayımladığı Para Politikası Kurulu kararının metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkartması 'faiz indirimi erkene mi çekilecek?' sorusunu gündeme getirdi

Merkez Bankası bugün politika faizini değiştirmezken para politikası metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkarttı.

Mart ayındaki metinde şu ifadeye yer verilmişti;

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." Bu toplantı metninde bu ifadelere yer verilmezken bunun yerine "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir." dendi.

MERKEZ BANKASI FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ


İfadedeki değişim, piyasalarda 'faiz indirimine kapı açıldı' şeklinde algılandı. Açıklama sonrası kur ilk tepki olarak 5.90'dan 5.96'ya yükseldi.

Kararı Bloomberg HT'ye değerlendiren Finansal Danışman Recep Atakan açıklamanın ardından 'faiz indirimi erkene mi alındı' düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Metinde daha şahin bir tonlama beklerken daha yumuşak bir metin görüldüğünü ifade eden Atakan "Eğer sıkılaştırma ifadesini çıkarmasaydı kurdaki bu hareketlenme olmazdı. Faiz indirimini herkes bekliyor ama kimisi haziran, kimisi son çeyrekte beklerken bunu acaba erkene mi aldı düşüncesi oluştu. Metni yumuşatması soru işaretleri getirecek. Nisan'da enflasyon yükselirse kafalar karışacak.." diye konuştu.

"HAZİRAN'DA FAİZ İNDİRİM SİNYALİ VERDİ"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın ilave sıkılaşma vurgusunu kaldırarak, Haziran toplantısı için faiz indirimi sinyali verdiğini söyledi. Bürümcekçi metindeki diğer farklılıkları şöyle açıkladı;

"Ekonomik görünüme ilişkin cümlede sınırlı değişim vardı. Daha önce dengelenme için “belirginleştiği” vurgusu yapılırken bu kez “devam ettiği” belirtildi. Dış talep ve iktisadi faaliyete yönelik cümle ise “nispeten gücünü korumakta” ve “yavaş seyir” vurguları ile korundu. Öte yandan enflasyona ilişkin değerlendirme ise; “İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir.” şeklinde değişti."


"PİYASA DİNAMİKLERİ AÇISINDAN NEGATİF"
HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Fitch: Kuzey Amerika’daki çoğu finansal sektörün görünümü kötüleşiyor 05 Ocak 2024 Cuma, 20:58:51 Bakan Bolat, TBB Yönetim Kurulu ile bir araya geldi 05 Ocak 2024 Cuma, 19:19:37 ABD’de hizmet sektörü aktivitesi 7 ayın en düşük seviyesinde 05 Ocak 2024 Cuma, 18:38:20 Tüketici kredilerinde ivmelenme sürüyor 05 Ocak 2024 Cuma, 17:41:26 Aselsan'dan iki yurt dışı sözleşmesi 05 Ocak 2024 Cuma, 17:28:30 Gıda fiyatları 2023'te dünyada yüzde 10 düşerken Türkiye'de yüzde 72 arttı 05 Ocak 2024 Cuma, 16:53:15