X
HABERLER

Perakende sektörü KDV indirimi bekliyor

TPF Başkanı Altunbilek, "Manav ürünleri, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağında KDV oranının toptanda olduğu gibi perakendede de yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesini bekliyoruz" dedi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, "Manav ürünleri, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağında KDV oranının toptanda olduğu gibi perakendede de yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesini bekliyoruz. Bu indirim ile tüketiciler Türkiye genelinde daha ucuza alışveriş yapabilecek" ifadelerini kullandı.

TPF'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Altunbilek, perakende sektörünün Türkiye'nin istihdamda en büyük 3. sektörü olduğunu ve yerel perakende zincirlerinin 377 üye ve 4 bine yakın satış noktasıyla yılda 10 milyar dolarlık ciroya imza attığını dile getirdi. Perakende sektörünün istikrarlı büyümesini perçinlemek ve tüketicilerin daha ucuza alışveriş yapabilmelerini sağlamak için KDV indiriminin gündeme alındığını bildiren Altunbilek, şunları kaydetti:

"Perakende sektörünün sürdürülebilir başarı yakalaması ve 2023 yılına kadar ciro anlamında 70 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşabilmesi için KDV gibi düzenlemelere ihtiyaç var. Organize yerel perakendenin hedeflerine ulaşabilmesi için devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor.

Yıl sonu itibariyle ortalama yüzde 14 büyüme hedefliyoruz. Bu kapsamda toptanda olduğu gibi yerel perakendede de manav ürünleri, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağında KDV düzenlemesi bekliyoruz. Bunlar tüketicilerin en çok ihtiyaç duyduğu ve geri dönüşümün en hızlı alınacağı ürünlerdir. KDV indirimi ile kayıt dışılık, haksız rekabet gibi önemli konuların önüne geçilirken, tüketiciler Türkiye genelinde daha ucuza alışveriş yapabilecek."

-"KDV indirimi alım gücünü destekler"-

Altunbilek, yerel perakendenin agresif bir büyüme beklentisinde olmadan, istikrara dayalı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Gerekli düzenlemelerle sektörün büyümesine ve istihdama daha fazla katkı sağlanabileceğini vurgulayan Altunbilek, "Minimum karlarla tüketicilerimizi memnun edebilmemiz için rekabet ederek gücü kendimizde bulmamız gerekiyor. Yüzde 8 yerine yüzde 1 KDV tüketicide alım gücünü, bizlerde de rekabet ve büyüme gücünü destekleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ramazan Bayramı sonrasındaki 1,5 aylık döneme ilişkin de açıklamalarda bulunan Altubilek, şu ifadeleri kullandı:

"Piyasalarda, temmuz ve ağustos ayları siyasi belirsizliğin gölgesinde seyretti. Süt ürünleriyle sebze meyve satışlarında artış yaşandı. Bölgelere göre piknik mevsimiyle birlikte et ve tavuk tüketimi arttı. Mevsimsellikten kaynaklı bazı manav ürünleri ile çay, ayçiçek ve zeytinyağı fiyatı en çok artan ürünler oldu."

AA

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

TÜRK-İŞ kamu işçisine ek zam talebini Bakan Işıkhan’a iletti 17 Ocak 2024 Çarşamba, 22:28:49 SPK, SASA’nın paya dönüştürülebilir tahvil ihracını onayladı 17 Ocak 2024 Çarşamba, 22:06:41 Metalde toplu iş sözleşmesi imzalandı 17 Ocak 2024 Çarşamba, 22:38:17 Amazon’dan yapay zeka ve robot otomasyonuna 1 milyar dolarlık fon 17 Ocak 2024 Çarşamba, 21:06:02 Çin’den AB’ye yüksek teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını gevşetme talebi 17 Ocak 2024 Çarşamba, 19:54:12 Davos’ta iklim değişikliği uyarısı: Dünya büyük riskle karşı karşıya 17 Ocak 2024 Çarşamba, 19:14:24