X
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR

Rusya-Ukrayna gerginliği ile Çin’den gelen haberler küresel gündemi belirliyor

FED ve TCMB’nin faiz toplantıları haftanın en önemli gündem maddelerini teşkil ediyor

Türk mali piyasalarının seçimlere kadar temkinli seyrini koruyacağı kanaatindeyiz.

Geçtiğimiz hafta Rusya-Ukrayna gerginliği ile Çin’den gelen ekonomik soğuma haberleri küresel mali piyasaları satış baskısına maruz bırakmıştı. Yeni haftaya başlarken yine bu iki unsurun, bir miktar kılık değiştirerek etkili olmaya devam ettiklerini görüyoruz: Kırım’da dün düzenlenen referandumdan tahmin edildiği üzere yüksek oranda Rusya’ya katılım yönünde bir karar çıktı. Batı, bu kararı tanımadığını ifade ederken Rusya’ya yönelik ambargo seçeneklerini de masaya yatırdı. Bu kararın hayata geçmesi için Ukrayna Ulusal Meclisi tarafından onaylanması gerekiyor ki, Rusya da Ukrayna Meclisini tanımıyor. İplerin iyice gerildiği bir ortamda, dün gece saatlerinde Amerikan Başkanı Obama’nın Rus meslektaşı Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Putin’in daha yapıcı bir tutum sergilediği, ortak bir çözüm önerisi davetinde bulunduğu belirtiliyor. Bu da tansiyonu bir miktar azaltıyor. Bu sabah küresel mali piyasaların seyri de bunu yansıtıyor. Ancak, Kırım konusunun uzunca bir süre daha gündemi işgal edeceği kuvvetle muhtemel. Çin cephesinde ise para birimi Yuan’ın dalgalanma aralığının %1’den %2’ye çıkarılması haberi var. Bu değişikliğin şimdilik pratikte büyük bir anlam ifade etmediği görülse de Çin kaynaklı soğuma haberlerinin ve yerli bono piyasasından gelen olumsuz sinyallerin yakından takip edileceği kanaatindeyiz. Bu sabah Asya piyasalarının göreceli olarak sakin bir seyir izlemesi, Yuan’a ilişkin haberlerin pek de belirleyici olmadığını yansıtıyor.

Bu haftanın küresel bazda en önemli gündem maddeleri Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 18-19 Mart tarihlerinde düzenleyeceği faiz toplantısı ile Batı’nın Rusya’ya yönelik olası ambargo adımları olacak. FED’in faiz toplantısına (Federal Açık Piyasa Komitesi) yönelik sürpriz bir adım beklenmiyor. FED’in tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık bir azaltıma gitmesi ve mevcut politika duruşunu koruması bekleniyor. 19 Mart akşamı karar sonrasında yayımlanacak olan FED üyelerinin makro ekonomik ve faiz tahminleri ile Başkan Yellen’in basın toplantısı yakından izlenecek. Hem tahminler hem de Yellen’in açıklamaları içerisinde FED’in gelecekte izleyeceği para politikası uygulamalarına yönelik sinyallerin yakından takip edileceğini öngörüyoruz. FED cephesinden sürpriz bir adım gelmemesi durumunda piyasa etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Rusya’ya yönelik olası ambargo adımlarının şüphesiz doğrudan birçok etkisi olacaktır. Ancak kısa vadede petrol ve doğalgaz fiyatlarında yapacağı etkiler yakından izlenecektir. Bu hususun uzunca bir süre gündemde kalma ihtimalini yüksek görüyoruz.

Türkiye açısından bu haftanın en önemli gündem maddesi TCMB’nin yarın düzenleyeceği Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak.

HABERİN DEVAMI