X
HABERLER

TİM/Kocasert: Karnemizdeki iyi notlardan biri ihracat ama yeterli değil

TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert Bloomberg HT'deki Fokus programına konuk oldu

TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert Bloomberg HT'ye küresel gelişmeler ışığında ihracat beklentilerini anlattı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarını fırsata çevirmek gerektiğini belirten Kocasert, "ABD - Çin ticaret savaşlarını acaba nasıl fırsata çeviririz tarafındayız. Bu tür kriz ortamları aynı zamanda fırsata dönüştüğünde çok da anlamı hale gelebiliyor..Çin'de yaşanan sorunlardan da bazı sektörler avantaj sağlayabilir. ABD ve İngiltere bizim için çok önemli 2 pazar. Buralarla ilişkilerin gelişmesi de ihracatı farklı noktaya taşıyabilir." diye konuştu.

SEÇİM VE KUR ETKİSİ

Kocasert konuşmasını şöyle sürdürdü; "2020'den sonra dünyada ihracat yapmadığımız bölge veya ürün kalmayacak gibi. Şu anki kur seviyesi de bizi rekabetçi hale getirdi. Konjonktürel anlamda sıkıntılar var ama fırsata da çevrilebilir. 24 Haziran seçimlerine herkes gibi biz de odaklıyız. Önceliğimiz istikrar ve sürdürülebilir büyüme. OHAL'in kaldırılması çok önemli. Çünkü tüm uluslararası toplantılarda OHAL'in ne kadar devam edeceği soruluyor" .



İhracatın yılın ilk 5 ayında %10'a yakın büyüdüğünü kaydeden Kocasert tüm sektörlerde sevindici ve çift haneli artış olduğunu, bunun da devam edecebileceğini söyledi.

Kocasert "Karnemizdeki iyi notlardan biri ihracat ama yeterli değil, ama yeterli değil. 2 haneli yüksek enflasyon bu ülkeye yakışmıyor. İvedi tek haneli enflasyon ve faize geçmeliyiz. Yüksek fonlanma maliyeti yatırımcının önünde engel. 2. çeyrekte yavaşlama sinyalleri geliyor. Geçen sene 3. çeyrekteki rekor büyümenin baz etkisiyle 3. çeyrekte muhtemelen biz çok büyüyemeyeceğiz ama yıl sonu itibariyle %5'lerin üzerinde olur diye ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.


 
"BİLANÇODA ZARARLAR VAR"

MB'nin kur artışına karşı aldığı önlemlerle dövizin ateşi düşse de şu an yukarı yönlü hareketin devam ettiğini söyleyen Kocasert "enerji, ham madde, yarı mamul maliyetleri dövizle. Borçlanmamızı da dövizle yapıyoruz. Bilançolarda ciddi derecede zararlar görülmeye başladı. Dövizde volatilitenin sınırlı olması, belli seviyelerde taban bulup enflasyona paralel artması en büyük arzularımızdan bir tanesi. Kurda bu seviyelerin şiştiğini söyleyebiliriz ama Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in kararları da dövizde hareketleri bir türlü durultmuyor." değerlendirmesini yaptı.





İlginizi Çekebilir

Hazine üç ayda 502,1 milyar liralık iç borçlanma planlıyor 29 Aralık 2023 Cuma, 17:44:05 2024'te ABD'de nasıl bir seçim ortamı olacak? 29 Aralık 2023 Cuma, 17:39:45 Hazine 2024 için piyasa yapıcı bankaları açıkladı 29 Aralık 2023 Cuma, 16:28:35 TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılmayacak 29 Aralık 2023 Cuma, 15:26:50 “Türkiye girişimcisine verisini açmıyor” 29 Aralık 2023 Cuma, 15:01:37 Bankaların toplam net kârı Kasım'da yıllık yüzde 37,6 arttı 29 Aralık 2023 Cuma, 15:07:04