X
PİYASA YORUMLARI

Altında iyimser beklentiler artıyor

Hemen hemen tüm piyasalar Avrupa Birliğinin macro gelişmelerine tepki veriyor. Barkleys’in raporuna göre, İtalya dönüşü olmayan bir yola girdi. Yeni başkan ile onaylanan büyüme ve kemer sıkma politikalarının borçlanma maliyetlerini karşılaması mümkün değil. Demografik olarak (OECD raporu) yaşam süresinin artmasına rağmen önümüzdeki kırk yıl için İtalya’da nüfus azalması beklenirken hızla yaşlanan nüfus’a kemer sıkma politikalarının uygulanmasının son derece zor olacağı belirtiliyor. Tek ve son çıkış opsiyonu olarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ABM) yasaları değiştirip FED ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi para basması ve İtalya tahvillerini satın alması kalıyor. Bu durumda, altın, petrol, tahıl ve diğer finansal enstrümanlarda temel veriler çerçevesinde işlem yapabilmek, yapanlar farketmiştir, artık  pek kolay değil.  AB borç krizi devasa bir çekim alanı (gravitasyon) gibi piyasaları rehin almış durumda ve herhangi bir piyasanın Avrupa etkisinden  kurtulması için olağandışı momentum ve ivme gerektiriyor. Newtonyan görüşe göre obje’ler arasındaki çekim gücü kütleleri ve aralarındaki mesafe ile tayin edilir. Ama bu günlerde obje’lerin (borç) ekonomik zaman/mekan boyutunu değişiren Einsteinyan görelilik kuramı daha uygun görünüyor. Avrupa borç krizi birçok piyasa için göreceli olmasına rağmen tüm piyasaları aynı çerçeve içinde etkiliyor. Örneğin, buğday’ın arz/talep senaryosu ne olursa olsun piyasa davranışı, fiyatı doğrudan İtalya borçlarının kredi piyasalarını nasıl etkilediği yada doların euro karşısındaki göreceli değeri ile tayin ediliyor. Ancak, diğerlerinden ayrışan ve olağanüstü momentum gösteren altın herhalde her iki kuramdan da faydalanıyor.

Altın taban oluşturuyor

Önümüzdeki günlerde AB borç krizi için iyimser senaryo’nnu öne çıkartılması halinde ekonomik büyüme beklentileri ile fiziki altın talebi artar ve fiyatı yükselir. Karamsar senaryonun öne çıkartılması halinde ise, ki daha olası olduğunu düşünüyorum, belirsizlik ve kaliteye rağbet ile altın fiyatı yine yükselir. Bu durumda AMB’nın son çare olarak para basma opsiyonu ise zaten enflasyon endişesini beraberinde getireceğinden altın fiyatını destekleyecektir. Yani, uzun vade yükselme beklentilerde değişiklik yok. Yıl sonu psikolojik 2000 dolar hedefi tekrar radar’a girdi.

Kısa vade için konsolidasyon devam etmekle birlikte beklentiler oldukça iyimser. Geçen hafta açıklanan Bloomberg anketine göre 22 kurumdan 21’i kısa vadede altının yükselmesini bekliyor. Exchange Trading Funds (ETF’s) 27.5 mT ile rekor seviyede seyrediyor, yani talep devam ediyor. Ayrıca, 01 Kasım COT raporuna göre (uzun pozisyon rakamları) yatırım fonları çeşitli vadelerde 148.279 COMEX altın kontratı taşıyorlar. Yaz aylarında, altın 1923 dolara tırmandığında bu rakam rekor 253.653 kontrat’a yükselmişti. Yani, şimdilik fonların taşıdıkları uzun pozisyon kontratlarında aşırılık yok. Satın alma faaliyetlerinin rekor seviyeye dirence ulaşması için bir hayli yol var (Bkz.Grafik 1).

Eylül ayında 1535 dolarda başlayan yükselme eğilimi 1923 dolar’da eski zirvesini test etmek isteyebilir. Kısa dönem kar satışlarına ve MF Global iflası ile likiditenin azalmasına rağmen kalıcı bir zayıflık yada trend dönüşü gözlenmiyor. Sadece kısa dönem teknik göstergelerin aşırı pahalı seviyede seyretmesi (RSI @60) ve dolar endeksinin gerilemesi endişe verebilir ama 1735 dolar altına düşmedikçe senaryo değişmez.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25