X
PİYASA YORUMLARI

Euro/Dolar paritesi ve altın

İtalya ve İspanya borçlanma maliyetlerinin rekor seviyelerden gerilemesiyle birlikte piyasalarda ileriye dönük istikrarlı bir seyir için zemin hazırladığı belki söylenebilir. Ancak problemli ülkelerde borçlanma maliyetlerinin kendi başlarına düşük kalması mümkün değil. Örneğin, 10 yıllık tahvil getirlerinin tekrar yükselmemesi için AMB desteğinin devam etmesi gerekiyor. Burada istikrarlı zemini kayganlaştıran iki engel öne çıkıyor. Birincisi, sorunlu ülkelerin tahvil satın alma programında, Almanya’nın ayak sürüyüp yeterli desteği vermek istememesi. Nitekim, geçen hafta ABM sorunlu ülke tahvil satın alma faaliyetlerinde Almanya görünmedi. İkincisi, sorunlu olan birlik üyelerine finansal yardım amacı ile kurulan AB istikrar fon’unun (EFSF) tüm ülkeleri destekleyecek gücünün olmaması. Şimdilik, İspanya’nın yardım talebi karşılanabilir ama İtalya ve diğerleri için ESFS’nin yeterli olmadığı biliniyor. Bu engelleri arka planda tutmak koşulu ile geçen haftanın iyimserliğinden destek bulan euro/dolar paritesi için endişelerin bir kısmı giderilse de temel veriler açısından endişeler devam ediyor. Özellikle, AMB ve AB yetkilileri sorunlu ülke tahvillerini satın almak için ortak bir zeminde buluşma konusunda zorlanıyorlar, uzlaşmaları kolay olmayacak. Ayrıca AB’de büyüme endişeleri faiz oranlarının düşürülmesi yönünde baskı yapacaktır.

Euro/dolar paritesi doğrudan İtalya ve İspanya borçlanma maliyetlerinin rekor seviyeden gerilemesiyle destek bularak 1,2040’dan 1,2400’e mükemmel bir tırmanış sergiledi. Parite böyle bir yükseliş momentumu ile bir süre daha finansal endişelere omuz silkebilir ve güven aracı olan önce dolar’a ve hatta Avustralya, Kanada gibi yüksek getirili emtia dövizlerine karşı değerlenebilir. Ancak, kısa süreli iyimserlikler trend oluşturmaz. Geçen hafta iyimserliği satın almış görünmesi yanısıra temel veriler ile işlem yapan trader’ların oldukça skeptik (kuşkulu) olduğunu sanıyorum.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25