X
PİYASA YORUMLARI

Haftalık yorum

Cuma günü açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam rakamları ile FED’in 12-13 Eylül toplantısında parasal genişlemeye gideceği baskısı ve beklentisi yükseldi. Ayrıca, piyasalar Avrupa Merkez Bankası tahvil alımı programı çerçevesinde Bundesbank’ın 12 Eylül Anayasa Mahkemesi’nin kararına odaklanmış durumdalar. Her ne kadar Maastrich sözleşmesine aykırı olmakla birlikte İtalya ve İspanya’nın borçlanma yükünü hafifletmek üzere Avrupa Merkez Bankası’nın kısa vadeli tahvilleri sınırsız satın alma programı ve bu yönde açıklamaları piyasalarda risk alma eğilimini artırdı. Bu gelişmeler çerçevesinde küresel borsalar yeni zirvelere ulaşırken altın 1750 dolar/ons’u gördü. Bu hafta içinde FED toplantısına kadar, piyasaların bu ivmeyi sürdürüp daha fazla yükselmek yerine bu seviyeleri sindirmekle zaman harcayacağını düşünüyorum. Tahıl piyasalarına gelince, soya kompleksi tüm zamanların rekor seviyesinde işlem görürken gıda enflasyonu endişesi yaygınlaşıyor. Çarşamba günü USDA raporu ardından tahıl fiyatlarında yeni bir yükselme bacağı başlayabilir. Doların zayıflaması ve Merkez Bankaları’nın parasal genişleme eğilimi enflasyonist baskıyı artırmaya yönelik olacağından genel olarak tahıllarda yukarı yönlü (bullish) beklenti devam ediyor.

PETROL (NYMEX)

Bu hafta petrol fiyatının ne olacağı yorumundan çok iki önemli petrol (Brent ve WTI) fiyatının birbirleri ile ilişkisinden bahsetmek istiyorum. Hafta boyunca sık sık güncelliyeceğim günlük yorumlarıma yeni sitemden (www.atesanaybars.com) ulaşabilirsiniz.

Brent ve NYMEX petrol fiyatları arasındaki fark (spread) azalabilir ve bunun için birkaç sebep sayılabilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25