X
PİYASA YORUMLARI

Haftaya bakış

 Geçtiğimiz haftalarda ABD’de gerek ekonomik verilerin zayıflaması gerek Suriye müdahalesinin maliyeti (askeri ve politik) yüzünden FED’in varlık alımını azaltmasının Eylül ayında zor olduğunu söylüyordum, ancak son hafta hemen hemen tüm analist anketleri FED’in bir ölçüde frene basacağını düşünüyorlardı. Olmadı, nitekim FED’in ekonomiyi toparlama yönünde kısıtlamaya gitmeye hazır olmadığı anlaşıldı. Bir yanda ekonomik verilerin  zayıflaması diğer yanda Ekim bütçe (borç tavanı) tartışmalarının belirsizliği FED’i geri adım atmaya zorladı. Bundan sonra ne olur? Değişen bir şey yok, eski tas eski hamam, FED’in ne zaman sıkılaştırmaya gideceği konusu sıfırlandı. FED şimdiye kadar olduğu gibi ekonomik verilere bağımlı bir politika izleyecek.

Doğal olarak kolay para politikasına devam sinyali borsalarda çoşku, tahvil eğrisinde düşüş ve emtialara ilk reaksiyon talep olarak yansıdı. Karar sonrası diğer bir FED yetkilisinin “Ekim’de frene basılır” açıklaması bir günlük çoşkuyu törpüledi. Şu hali ile piyasalarda belirsizliğin arttığını ve yıl boyu oynaklığın artacağını söyleyebilirim. Bernanke yönetimindeki FED’in, yıl sonuna kadar istihdam ve enflasyon cephesinde olağan dışı bir iyileşme olmadıkça kolay para politikasına devam edeceği ve sıkılaştırma politikasını yeni başkana (Janet L. Yellen ?) devretmesi bekleniyor.

Şüphesiz, FED’in şok kararı zayıf dolar anlamına gelecektir. Dolar ve diğer popüler piyasalar bundan sonra ABD istihdam ve enflasyon rakamlarına daha hassas olacaktır. Tarım dışı isdihdam rakamları ve Tüketici Fiyat endeksi olumsuz açıklanırsa doların zayıflaması hızlanır. Dolar endeksi 79.00-77.00 aralığına kadar sarkabilir.






HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25