X
PİYASA YORUMLARI

Haftalık yorum

Altın (COMEX)

ABD’de ekonomik iyileşme işaretleri alternatif yatırım aracı olarak altın talebini azaltıyor. Kış aylarındaki sıkıntılı (anemik) ekonomik ortam ardından açıklanan çeşitli destekleyici ekonomik veriler S&P500 endeksini rekor seviyeye taşıdı. Ancak, 10 yıllık tahvil fiyatlarındaki beklenmedik yükseliş (getirinin azalması) Asya/Çin ekonomisindeki yavaşlamayı, Avrupa Birliği’ndeki deflasyon endişelerini yansıtıyor olabilir. Yani, güven aracı olarak talep gören tahvil piyasası yanında altın piyasası da nemalanıyor. Zira, düşük faiz ortamında getirisi olmayan altın fiyatının rekabet avantajı vardır ve talebi artar. Sonuç olarak, bir yanda ekonomik iyileşmenin altın fiyatına olumsuz etkisi diğer yanda düşük faiz ortamında tahviller ile birlikte tercih enstrüman olması altın fiyatında dengeli ve giderek sıkışık bir seyire sebep oluyor. Grafiğe bakılırsa altın piyasasında yön arayışının devam ettiği konsolidasyon (denge) sürecinin hızla zamanını doldurduğu ve “Wedge” denilen formasyon ile kırılmaya hazır bir görünüm oluşturuyor.

Ukrayna’da seçimler henüz yapılmadı, buradan çıkacak sonuç belki de denge bozucu faktör olarak altın fiyatını bir yönde kırabilir. Yada Salı günün vade sonu gelen Haziran opsiyonlarının sona ermesi bir diğer tetikleyici unsur olabilir.

Bu tür senaryolarda trader’lar pozisyon almak için farklı yaklaşımlar kullanırlar. En kolay ve pratik olanı kırılmayı beklemek ve kırılma yönünde pozisyon almaktır. Elbette burada problem herhangi bir yönde kırılma çok çabuk ve sert olursa katılımda geç kalınır ve hareketin önemli bir kısmı kaçırılır. Daha güvenli ve zamana yaygın katılım altın opsiyonları ile yapılabilir. Kırılmanın yön belirsizliğine karşı hem alım hem satım opsiyonları birlikte satın alınabilir (Strangle) yada maliyeti daha ucuz olan “Iron Condor” stratejisi tercih edilebilir (1340-1370 alım spread’i ile 1250-1220 satım spread’i).

Teknik olarak, arz/talep dengesinin giderek daraldığı belirgin “Wedge” formasyonu bir yönde kırılmak üzere ve 50/200 günlük hareketli ortalamalar 1290-1300 dolar/ons arasında birbirlerine yaklaştılar (yakınsak) ve bu ikilinin üzerinde yada altında yeni yön tayini teyit etmek üzereler.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25