X
PİYASA YORUMLARI

Petrol fiyatında zor analiz

Petrol dahil tüm emtia fiyatları enflasyon endişesi ile yükseliyor. Ancak, petrol diğerlerinden farklı olarak arz/talep ötesinde ABD başta olmak üzere batı’nın politik ve askeri projeleri çerçevesinde fiyatlanıyor. Geçmişte hep böyle oldu. E.Durkheim’in toplum-birey fonksiyonel paradigmasından vazgeçen ABD toplumu M.Weber’in zenginlik, güç ve prestij odaklı sosyoloji anlayışını benimsemiş ve bugünün faydacı, tüketici toplumunun temelleri atılmıştı. Oysa, 1956 yılında C.Wright Mills’in seçkinler kuramı üzerine  yazdığı ‘The Power Elite’ bugünü çok iyi anlatmakla birlikte ABD Weberyan sosyoloji anlayışı hala değişmemiştir. C.W.Mills seçkinler kuramı ile sosyal çelişki paradigmasını öne çıkarıyor ve ekonomi-politiğin askeri gücün de katılması ile çok uluslu şirketlerin (ÇÜŞ) daha da zenginleştirilmesi yönünde tasarlanacağını anlatıyordu. Olağanüstü bir ileri görüşlülük. Nitekim, uydurma sebeplerle Irak’a müdahale ve petrolünün paylaşılması şimdi batı şirketlerini zenginleştiriyor. Irak’ta demokrasi yerleştirilmesi vs..sudan sebeplerdi. Sonuçlara bakıldığında artık biliyoruz ki, sebep petrol ve doların dolaşımının devam etmesiydi. Şimdi de Afrikada çok daha zalim diktatörler olmasına rağmen Libya seçildi. Libya Afrikanın en büyük petrol endüstrisi ve aynı Irak gibi demokrasi getirme palavrası ile ABD ve işbirlikçileri (Almanya onurlu bir şekilde katılmadı) ÇÜŞ’leri zengin etmek ve yeni silah teknolojilerini test etmek için hazırlık içindeler.

Şimdi petrol fiyatını nasıl analiz edebilirsiniz? Klasik ekonomik verilerin değerlendirilmesi ve finansal analiz yapmak son derece karmaşık. Büyük resmin nasıl şekilleneceği ekonomiden çok sosyal bir olgu ve oldukça belirsiz. Piyasa yorumcularına, sadece kısa dönem gelişmeler çerçevesinde yatırımcı psikolojisine ve bazı teknik bilgilere dayalı olarak anlamsız ama önemli iniş-çıkışları kestirebilmek çabası kalıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25