X
PİYASA YORUMLARI

Altında düzeltme derinleşir mi?

Avrupa Birliğinde Yunanistan parlamentosunun kemer sıkma politikalarının desteklenmesi ile birlikte altın başta olmak üzere güven enstrümanlarına talep azalıyor ve risk alma eğilimi artıyor.

Şimdiden, AB Merkez Bankası Başkanı gelecek hafta faiz oranlarını artırabileceğini söylüyor. Öte yanda, ABD’de kolay para politikası (QE2) geçen hafta sona erdi ve QE3 için masada yeni bir şey yok. Dolayısı ile dolar ve tahvil fiyatları düşerek risk iştahı yükseliyor. Ayrıca, Çin’de de ekonomik büyüme rakamlarındaki endişeler emtia piyasalarında talebi azaltıyor.

Önümüzdeki haftalarda güvene kaçış ya da risk iştahının artması konusunda yatırımcılar ABD’de borç tavanının saptanması ile ilgili kafa yorup piyasalara yön vereceklerdir. 02 Ağustos’ta karara bağlanacak taban için tartışmalar Temmuz ortasında hızlanabilir.

Mevsimsel eğilim açısından Temmuz ve Ağustos ayları altın talebinin azaldığı dönemdir. Birçok yatırımcılar Eylül’e kadar bekleyip daha düşük seviyeden satın almayı amaçlarlar. Bu süreçte farklılık muhtemelen Asya ve Hindistan talebi ile değişebilir.

Hedge fonlar, büyük spekülatör gibi ‘yönetilen para’ya bakıldığında altın uzun pozisyonlarının azaldığını gözlüyoruz. Günlük grafikte bunun olumsuz etkisi görülüyor. Bu hafta Pazartesi günü Amerika’nın tatil olması altın piyasasında Cuma günü açıklanacak istihdam verilerine kadar sakin bir seyir izleyebilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Haftaya bakış 04 Mayıs 2015 Pazartesi, 11:08:10 Haftaya bakış 27 Nisan 2015 Pazartesi, 11:11:58 Haftaya bakış 21 Nisan 2015 Salı, 10:49:59 Haftaya bakış 13 Nisan 2015 Pazartesi, 11:12:45 Haftaya bakış 06 Nisan 2015 Pazartesi, 11:22:25