X
GÖRÜŞ

FinTek dünyasında yeni kavramlar – I

Küresel bankacılık sistemine duyulan güvenin sarsılmasıyla finans dünyasında büyük bir dönüşüm başladı. Bugün ödemelerden KOBİ bankacılığına, yatırımdan tüketici kredilerine tüm alanlarda dev FinTek geleneksel bankacılığa meydan okuyor.

Hayatın döngüsünü anlamak, geleceği planlamak ya da en azından öngörüde bulunmak için geçmiş bize büyük bir fırsat sunuyor. Oysa çoğumuz, bu fırsatı iyi değerlendirmiyor, olanları ya da olabilecekleri kendi yaşadıklarımızla anlamlandırmaya çalışıyoruz. Bu nedenle de “değişmez” dediğimiz, “çok güçlü” dediğimiz kavramlar, yapılar tarihin sayfalarına gömüldüğünde şaşırıyoruz. 2008 yılında başlayan finansal krizde dev bankaların bir günde yok oluşu hepimizi çok şaşırtmıştı değil mi? Yüzlerce yıldır belki de dünyanın en sağlam yapılarından olan bankacılığın yaşadığı bu şok, yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı. Küresel bankacılık sistemine duyulan güvenin sarsılmasıyla finans dünyasında büyük bir dönüşüm başladı. Teknoloji dünyasından gelen rüzgarların da etkisiyle hızla değişen finans sektörü içinde değişimin kısa adı FinTek oldu. Aradan 15 yıl bile geçmedi ama FinTek kavramı bugün çok büyük bir kümeyi kapsama alanına almaya başladı. FinTek’lerin varlığıyla hızlanan finansal hizmetlerdeki modülerleşme, bankaların sunduğu her bir ürüne odaklanan genç ve modern girişimlerin doğmasına yol açtı. Bugün ödemelerden KOBİ bankacılığına, yatırımdan tüketici kredilerine tüm alanlarda dev FinTek geleneksel bankacılığa meydan okuyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans sektöründe yeni hedef; Hiper-kişiselleştirme 03 Nisan 2024 Çarşamba, 13:18:56 Teknoloji dünyasında son gelişmeler 12 Şubat 2024 Pazartesi, 20:01:39 2024 Finansal teknolojiler gündemi 15 Ocak 2024 Pazartesi, 16:32:52 Finans sektöründe ekosistemler dönemi 09 Ekim 2023 Pazartesi, 11:37:20 Dijital dünyada tehlikeler; artan siber suçlar 11 Eylül 2023 Pazartesi, 10:19:29