X
HABERLER

Babacan: Borç/GSYH oranı %3'ün altında kalacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütçe performansının tahminlerden daha iyi olduğunu belirterek, 2011'de bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 3'ün altında kalacağını savundu

Türkiye Bankalar Birliği toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul'un finans merkezi olması konusunda seçim sonrası ve Meclis açıldıktan sonra uygulamaya girmek üzere bir yasama paketi hazırlığı içinde olduklarını belirterek, ''İstanbul Finans Merkezi adını vereceğimiz bu yasama paketinin içerisinde farklı farklı kanunlarda düzenlemeler ve adımlar olacak'' dedi.

Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) 54. Olağan Genel Kurul toplantısındaki konuşmasında, karmaşık küresel ve bölgesel konjonktürde Türkiye'nin, yaptıklarına dikkat etmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Şu anda hem kamu kesimi için hem de bankalarımız için hata marjının son derece küçük olduğu bir dönemdeyiz. Hatalara şu anda açıkçası tolerans gösterecek, hataları absorbe edecek bir küresel ve bölgesel bir konjonktür yok. Çok çok dikkatli gitmemiz gerekiyor, her adımımızı iyice hesaplayıp, kitaplayıp dikkatlice adım atmamız gerekiyor'' dedi.

Bu noktada Türkiye'de kamu kesimine ve özel bankalara görev ve sorumluluk düştüğünü vurgulayan Babacan, kamunun mutlaka doğru, ihtiyatlı politikalar uygulaması, her türlü olumsuz senaryoyu dikkate alan, olası en kötü senaryolara dahi hazır bir çerçeve koyması, bankaların da mutlaka genel makro ekonomik dengeleri gözeten ve sistemin bütününü dikkate alan bir çizgi izlemesi gerektiğini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin bankacılık sektörünün dünyada övgüyle anıldığına değinerek, ''Bunda bir yandan bizim Türkiye olarak yaptığımız doğru düzenleme ve tavizsiz denetleme çerçevesi var. Öte yandan da kuşkusuz sizlerin basiretli duruşu var. Bu sağlam dayanak noktasını sadece ve sadece güçlendirmemiz gerekiyor. Asla bir zafiyete, zayıflığa izin vermememiz gerekiyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin önemli dayanak noktalarından birinin de sağlam kamu maliyesi yapısı olduğunu kaydeden Babacan, ''Bütçe açığını, geçen sene yüzde 3,6 ile kapattık. Bu sene yüzde 3'ün oldukça altında rakamla kapatacağız gibi duruyor'' diyerek, nisan sonu rakamlarına göre bütçe performansının öngörülenden daha iyi noktada bulunduğunu belirtti.

Ali Babacan, Türkiye bankacılık sektörünün, dünyayla yarışta geri kalmamasının yanı sıra sağlam, sıhhatli duruşunu koruması gerektiğine işaret ederek, ''Milli gelirinin yüzde 300'üne, 400'üne, 500'üne ulaşmış bankacılık sektörü olan ülkelere bakıyoruz, o ülkelerde bankacılık sektöründe bir problem çıktığında devlet, 'ben kefilim' dediğinde de pek bir anlamı kalmıyor. Toplam ekonomik büyüklüğünün 3-5 misli büyüklüğe ulaşmış bankacılık sektörü sarsıldığında o ülkenin devleti çıkıyor diyor ki, 'ben kefilim'. Senin kefilliğin artık çok anlam taşımıyor. Bunlara hep dikkat etmemiz ve emin adımlarla geleceğe yürümemiz gerekiyor'' dedi.

Türkiye'nin, krizde sıkıntı yaşayan ülkelerden en önemli farklarından birini, ''para politikası duruşu'' şeklinde açıklayan Babacan, Merkez Bankasının para politikasının, kriz öncesi, kriz ve krizden çıkış döneminde günün gereğini yerine getiren ve değişen şartlara hızlı ayak uyduran bir para politikası duruşu olduğunu söyledi.

Babacan, ''Türkiye eğer hızlı toparlandıysa, bunun önemli sebeplerinden birisi de Merkez Bankasının zamanlı ve kararlı uygulamaları'' dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDEKİ GÜNDEM MADDELERİ

Ali Babacan, önümüzdeki dönemdeki önemli gündem maddelerinden birinin, İstanbul'un uluslararası finans merkezi yapılması yönünde atılacak adımlar olduğunu söyledi.

Babacan, ''Bununla ilgili seçim sonrası ve Meclis açıldıktan sonra uygulamaya girmek üzere bir yasama paketi hazırlığı içerisindeyiz. İstanbul Finans Merkezi adını vereceğimiz bu yasama paketinin içerisinde farklı farklı kanunlarda düzenlemeler ve adımlar olacak. Bir reform adımını toplu bir şekilde Meclis'e sunup ve toplu bir şekilde Meclis'te tartışılıp, topluca yasalaşması gibi bir niyetimiz var. Çünkü düzenlemeler parça parça Meclis'te görüşüldüğünde konsantrasyon bozulabiliyor'' diye konuştu.

Bir başka önemli reform alanının, Türkiye'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda olacağını kaydeden Babacan, Türkiye'nin hızla doğrudan sermaye girişlerini sağlamaya devam etmesi ve yükselen oranlarda bunu sağlaması gerektiğini belirtti ve ''Bunun için de mutlaka yatımcılarla daha dost, yatırımcılara daha kucak açan, onların işlerini kolaylaştıran bir düzenleme çerçevesi gerekiyor. Merkezi hükümetten yerel yönetimlere kadar her alanda iyileştirmeye ihtiyaç olan konu...'' dedi.

Diğer reform alanının da istihdam olduğunu dile getiren Babacan, 2023'te işsizliği yüzde 5'e indirebilmek için sadece hızlı büyümenin yetmeyeceğinin ve işgücü piyasasıyla ilgili yapısal reformlara ağırlık vermek gerektiğinin altını çizdi.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Şimşek: Kararlıyız, enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz 20 Aralık 2023 Çarşamba, 21:17:02 ABD tüketici güveninde 2021’den beri en büyük artış 20 Aralık 2023 Çarşamba, 19:25:18 Hazine alacakları Kasım sonu itibarıyla 27,2 milyar lira oldu 20 Aralık 2023 Çarşamba, 18:11:47 ABD'de mortgage faizleri geriledi 20 Aralık 2023 Çarşamba, 17:57:54 Merkezi yönetim brüt borç stoku 6,5 trilyon lira 20 Aralık 2023 Çarşamba, 17:48:19 ABD'nin cari açığı 2 yılın en düşük seviyesinde 20 Aralık 2023 Çarşamba, 17:28:31