Advertisement
HABERLER ABONE OL

Conference Board, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi'ne ilişkin Aralık ayı verilerini açıkladı.

Buna göre, tüketici güven endeksi Aralık’ta geçen aya kıyasla 9,7 puan artarak 110,7'ye yükseldi.

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen Tüketici Güveninin bu dönemde 104,5 değerini alması öngörülüyordu. Tüketici güveni, Amerikalıların iş gücü piyasası ve enflasyon konusunda daha iyimser hale gelmesiyle Aralık’ta 2021'in başından bu yana en büyük artışını kaydetti. Tüketici Güven Endeksi, Kasım’da 101 olmuştu.

Amerikalı tüketicilerin iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan mevcut durum endeksi, Aralık’ta 12 puan artarak 148,5'e çıktı.

Geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmeleri yansıtan beklentiler endeksi ise aynı dönemde 8,2 artışla 85,6'ya yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Conference Board Başekonomisti Dana Peterson, Aralık ayında tüketici güvenindeki artışın, mevcut iş koşulları ve iş bulunabilirliğine ilişkin daha olumlu değerlendirmelerin yanı sıra gelecek 6 ay için iş dünyası, iş gücü piyasası ve kişisel gelir beklentilerine ilişkin kötümser görüşlerdeki azalmanın yansıması olduğunu belirtti.

2. el konut satışlarında artış

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), Kasım’a ilişkin ikinci el konut satış verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, Kasım’da mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 0,8 artarak 3,82 milyona yükseldi.

Art arda 5 aylık düşüşün ardından yükseliş kaydeden ikinci el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi, bu dönemde 3,78 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. İkinci el konut satışları, Ekim’de yüzde 4,1 azalışla 3,79 milyon olarak kaydedilmişti.

Ülkede ikinci el konut satışları, Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,3 düştü.

ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, Kasım’da art arda 5'inci ayda yıllık bazda artış gösterdi ve yüzde 4 yükselerek 387 bin 600 dolara çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, ikinci el konut satışlarının mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının son haftalarda düşmesiyle belirgin şekilde artabileceğini belirtti.

Konut fiyatlarının yükselmeye devam ettiğine dikkati çeken Yun, "Sadece arzdaki çarpıcı bir artış fiyatların değer kazanmasını engelleyebilir." ifadesini kullandı.