X
HABERLER

Bilgin: Aktif büyüklüğü 2.5 trilyon dolara ulaşacak

BDDK Başkanı Bilgin, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün önümüzdeki yıl yurt içi hasılayı aşmasını beklediklerini söyledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, mevcut istikrar ve büyüme trendinin devamı halinde Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün önümüzdeki yıl yurt içi hasılayı aşmasını ve 2023 yılına gelindiğinde ise 2,5 trilyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirterek, ''Böyle bir büyüklük, finansal sektörün ölçeğini yakaladığına veya derinleştiğine de bir işaret olacaktır'' dedi.

Bilgin, Active Academy tarafından düzenlenen ''9. Uluslararası Finans Zirvesi''nde yaptığı konuşmada, içinde bulunulan global krize işaret ederek, ''Hep beraber renkli günler yaşıyoruz. Ama bu sefer doğudan batıya doğru gittikçe renklerin koyulaştığı, hatta bazı ülkelerde kapkara olduğu bir dönemde olduğumuzu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz kriz, bana göre pek çok açıdan 1929 krizinden çok daha derin bir kriz...'' yorumunu yaptı.

Avrupa'dan gelen haberlere değinen Bilgin, çok dile getirilmeyen bir konunun, bu ülkelerdeki büyümenin düşmesiyle firmaların o bankalara olan borçlarını geri ödemede yaşayabilecekleri takibe dönüşüm riski olduğunu, bunların etkisinin banka bilançolarında nasıl görülebileceği aşamasına dahi gelinemediğini söyledi.

Bugün Avrupa ülkelerinde sosyal devletlerin bile sorgulanmaya başlandığını, ülkelerin yeni kararlardan yorgun düştüklerini kaydeden Bilgin, ülkelerde geleceğe ilişkin bir paradigma kaymasının söz konusu olduğunun altını çizdi.

Basel III sürecinde kendini ağırlıklı olarak hissettiren yeni düzenleme çerçevede, gelişmiş ülkelerin kağıtları her ne kadar sermaye yeterlilik rasyosunda yüzde sıfır risk ağırlığına tabii olsa da gelişmiş ülke kağıtlarının artık riskten ari varlıklar olmadığını belirten Bilgin, güç ve servetin ülkeler arasında kaymaya başladığını ifade etti.

-''Temel parametremiz istikrar''-

Tevfik Bilgin, 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağının öngörüldüğüne değinerek, şöyle devam etti:

''Bu süreçte başta bankacılık olmak üzere finans sektörünün ekonomi için lokomotif sektör olacağından şüphemiz bulunmamaktadır. Bu vizyon çerçevesinde mevcut istikrar ve büyüme trendinin devamı halinde Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün önümüzdeki yıl yurt içi hasılayı aşmasını ve 2023 yılına gelindiğinde ise 2,5 trilyon dolara ulaşmasını beklemek yanlış olmaz. Böyle bir büyüklük, finansal sektörün ölçeğini yakaladığına veya derinleştiğine de bir işaret olacaktır. Buradaki temel parametremiz istikrardır. Şu ana kadar hep gelecekle ilgili konuştuk. Diğer ülkeler israf ettikleri yılların hesabını verirken, bizlerin gelecekle ilgili konuşması ayrı bir mutluluk.

Bankacılık sistemi olarak krizin yarattığı dev dalgaların önünde dimdik durduk ve durmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz tüm krizlerde temel aktör olan bankacılığımız, bu sefer bu krizin dalga boyunu ülkemiz bakımından azaltmıştır.''

-''Hane halkının borçluluk seviyesiyle yakından ilgilenmekteyiz''-

Bankacılık verilerine de işaret eden Bilgin, Eylül 2011 itibariyle toplam aktiflerin 1,2 trilyon TL olduğunu, GSMH içindeki payının yüzde 95,4'e ulaştığını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''18 Kasım itibariyle kredilerimizin büyüklüğü 664 milyar TL'dir. Kredilerde yaklaşık 11 aylık artış yüzde 26'dır. Kur etkisinden arındırdığımızda ise bu artış oranı yüzde 19,8'dir. Bu kredi talebi ve kullandırımı, bir bakıma ekonomik aktivitenin de yakıtı durumunda olmakla beraber, kurum olarak özellikle hane halkının borçluluk seviyesiyle yakından ilgilenmekteyiz ve gözlemlemekteyiz. Bu nedenledir ki bu yıl içinde kredi kartları ve konut kredileriyle ilgili bazı tedbirler aldık. Krizin başlangıcı olarak kabul edebileceğimiz Eylül 2008 Lehman olayını baz alırsak, o tarihte kredi toplamı 100 iken, 18 Kasım itibariyle kredilerin toplamı 184 olmuştur. Mevduat ise aynı dönem içinde 100'den 164'e ulaşmıştır. Diğer taraftan sevindirici bir gelişme, Eylül 2011 itibariyle kredilerimizin, yani 664 milyar TL'nin yaklaşık yüzde 30'u, 180 milyar TL'si 5 yıldan uzun vadeli kredilerdir. Sevinerek sektörümüzün firmalar ve tüketicilere daha uzun vadeli fon kullandırmaya çalıştığını görmekteyiz. Kısa vadeli bir mevduatla böyle bir fonlama yapmak ta ayrı bir başarıdır.''

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Almanya'da fabrika siparişleri tahminlerin altında 08 Ocak 2024 Pazartesi, 11:16:11 Türkiye'nin ihracat iklimi 5 aydır negatif bölgede 08 Ocak 2024 Pazartesi, 10:50:18 Ziraat Bankası Çin'den kaynak temin etti 08 Ocak 2024 Pazartesi, 10:36:34 BofA: Türk bankaları yeniden radarda 08 Ocak 2024 Pazartesi, 11:49:15 Miktarsal sıkılaşmaya likidite baskısı 08 Ocak 2024 Pazartesi, 10:33:16 Altın haftaya düşüşle başladı 08 Ocak 2024 Pazartesi, 11:01:55