Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Miktarsal sıkılaşmaya likidite baskısı

Miktarsal sıkılaşmaya likidite baskısı

Bankalardaki TL likidite fazlası, TCMB'nin zorunlu karşılık ve TL depo alım ihalesi adımlarına rağmen artmaya devam ediyor. Bu durum piyasa faizlerini baskılarken, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini sınırlıyor. Bloomberg Businessweek Türkiye'nin haberi...

Giriş: 08 Ocak 2024, Pazartesi 10:33
Güncelleme: 08 Ocak 2024, Pazartesi 10:33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) karşı hamlelerine rağmen bankacılık sisteminde

likidite fazlası 3 Ocak itibariyle 400 milyar TL’yi aşarak rekor seviyeye yükseldi. Bu da bankaların

TL’ye erişim için merkez bankasının kapısını çalmak yerine, ellerindeki fazla TL’yi TCMB’ye park

ettikleri anlamına geliyor.

Türkiye’de 2011’den bu yana istisnalar dışında bankacılık sektörünün TL likidite açığı bulunuyor. Merkez Bankası da yine ara dönemler dışında haftalık repo ile bankaların TL ihtiyacını karşılıyor.

Haftalık repo faizi de politika faizi olarak kabul ediliyor. Ancak Temmuz ayından TCMB piyasayı haftalık repo ile fonlamıyor. ZK ile piyasadan likidite çekilen birkaç kısa dönem hariç repo ihaleleri 4-5 milyar lira ile sınırlı kalıyor. Bunun etkisiyle gecelik repo faiz ortalaması yüzde 41,47 ile TCMB’nin politika faizinin 103 baz puan altında gerçekleşti. Piyasadaki likidite fazlasının birkaç sebebi var. İlki bankaların ellerindeki dövizi TCMB ile swap yapıp karşılığında TL alması. 22 Aralık itibariyle bankaların TCMB ile yaptığı swap toplamı 52,8 milyar dolar seviyesinde. Bu da bankaların yaklaşık 1,5 trilyon TL likiditeyi swap yoluyla sağladığı anlamına geliyor.

Haberin devamı Bloomberg Businessweek Türkiye'de!

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında!

Tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.