X
HABERLER

Cari açığa karşı yeni önlem

Cari açığa karşı alınan önlemler kapsamında dahilde işleme rejimi tebliğinde değişiklik yapıldı. Buna göre; döviz kullanım oranı otomotiv ve tekstil için yüzde 65 olarak belirlendi

Dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranı otomotiv sektöründe düzenlenen belgeler için yüzde 65 oldu.

Dış Ticaret Müsteşarlığının 2006/12 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği (İhracat: 2011/7), Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ile dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranları yeniden düzenlendi. Buna göre, dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranı otomotiv sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 65, deri ve deri mamulleri ile çimento, cam, toprak ve seramik ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 60, tekstil ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 65, konfeksiyon ve orman ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 70, bunun dışında kalan sektörler için azami yüzde 80 olarak belirlendi. Ancak, ikincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran azami yüzde 100 olarak tespit edilecek.

SAYGILIOĞLU: "DÜZENLEME, DÖVİZ KULLANIMINI AZALTMAYA VE KATMA DEĞER YARATMAYA YÖNELİK"

Konuyla ilgili olarak Bloomberg HT'ye değerlendirme yapan Gümrük Eski Müsteşarı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, bugünkü düzenlemenin iki anlamı olduğunu söyledi. Saygılıoğlu, "Bunlardan biri, döviz kullanım oranını azaltmak ve cari açığı önlemek. İkinci olarak da bu düzenleme Türkiye'de daha fazla katma değer yaratmayı veya daha fazla katma değeri ülkede bırakmayı amaçlıyor" dedi.

Düzenlemenin yerli üretimde kesin çözüm olmadığını vurgulayan Saygılıoğlu, "Çünkü tüm finans piyasalarında aşırı likidite var. Dolayısıyla düşük faizler söz konusu. Bu, reel sektörün, özel sektörün ve hatta bireylerin aşırı borçlanmasına neden oluyor. Bu borçlanma cazibe arttırıyor. Yani aşırı likidite ve düşük faiz dışarıdan borçlanmayı ve dışarıdan ürün getirmeyi hala cazip kılacak. Bunun yanında Türkiye'deki üretim girdi maliyetlerinin yüksekliği büyük önem taşıyor. Ham maddeyi ithal etmek Türkiye'de yapmaktan daha ucuz. Bu cazibe hep var" diye konuştu.

TANRIVERDİ: "BU DÜZENLEME, SEKTÖRDE SIKINTI YARATMAZ"

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, konfeksiyon sektöründe oranın yüzde 70'e çekilmesinin sektörü çok etkilemeyeceğini belirtti. Tanrıverdi, "Bundan önceki dosyalara baktığımızda sektör ortalamasının yüzde 60'lar civarında olduğunu görüyoruz. O anlamda bu tebliğin sıkıntı yaratacağını düşünmüyoruz" dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Bloomberg HT'ye "Türkiye'nin ara malı ve ham maddesini içeriden temin etmesi gerek karlılık, gerek dış ticaret açığı açısından çok önemli. Bunun için de gerekli diğer tedbirlerin birlikte alınması lazım" diye konuştu. Büyükekşi, ara malı ve ham maddenin içeride üretilmesinin teşvik edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

7 başlıkta geçen hafta 23 Aralık 2023 Cumartesi, 11:15:56 Yılmaz: Memura yüzde 50 civarı zam, asgari ücret müzakere ediliyor 23 Aralık 2023 Cumartesi, 09:41:30 Ekonomi ve siyaset gündemi - 23 Aralık 2023 23 Aralık 2023 Cumartesi, 09:11:41 Reeskont faiz oranları yükseltildi 23 Aralık 2023 Cumartesi, 01:14:08 TCMB’de PPK üyeliğine atama 23 Aralık 2023 Cumartesi, 10:24:08 Resmi Gazete'de bugün (23.12.2023) 23 Aralık 2023 Cumartesi, 00:39:20