Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar Çin ve Japon merkez bankalarının faiz kararları öne çıkarken yurt içi piyasalarda gündem TCMB'nin sıkılıştarmada hız kesen adımı ve son haftaya girilmiş olmasına karşın asgari ücretin belirsizliğini koruması öne çıkan konular oldu.

İşte geçen haftanın önemli başlıkları...

1. TCMB sıkılaşmada hız kesti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini beklentilere paralel şekilde artırırken, parasal sıkılaştırma adımlarını “en kısa zamanda” tamamlamayı planladığı mesajını verdi.
PPK bir haftalık repo faizini 250 baz puan artışla yüzde 42,50’ye çıkardı. Bloomberg HT anketine katılan 27 ekonomistin neredeyse tamamı da faizin bu seviyeye yükselmesini bekliyordu.

2. TCMB'den 17 yıl sonra ilk TL depo alım ihalesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açtı.

3. Tedarik zincirinde yeni kriz yolda mı?

Kızıldeniz’de artan güvenlik endişeleri denizyolu taşımacılığında rota değişikliğine neden oluyor. Deniz seferi sürelerinin uzamasıyla artacak maliyetlerin yaratacağı enflasyonist baskılardan endişe ediliyor.

4. Asgari ücrette ikinci toplantı

Asgari ücret maratonunda ikinci toplantı için taraflar bir araya geldi. İkinci toplantıda masada ekonomik veri ve raporlar vardı. Yaklaşık iki saat süren görüşme sonrası Türk-İş Mali Sekreteri Ramazan Ağar bir açıklama yaptı. Ağar herhangi bir rakamın telaffuz edilmediğini söyledi.

5. Moody's'ten Türkiye raporu

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye için yayımladığı bir raporda Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın pozitif senaryoda dahi zaman alacağını belirtti. Moody's TCMB'den faiz artırımlarına ara vermeden önce daha sınırlı 2 faiz artışı beklediğini açıkladı.

6. Çin Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından yapılan açıklamaya göre, Aralık ayı için bir yıllık ve beş yıllık kredi faiz oranlarını yüzde 3,45 ve yüzde 4,2 seviyesinde tuttu.

7. Japonya'da ultra düşük faize devam

Japonya Merkez Bankası, yüksek belirsizlikler ile ultra gevşek para politikasına sürdürmeye devam ediyor.