Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Nvidia'dan İsrail'e milyarlarca dolarlık yatırım

Nvidia'dan İsrail'e milyarlarca dolarlık yatırım

  • Nvidia, İsrail'in kuzeyinde milyarlarca dolarlık yatırımla 10 bin kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurmayı planlıyor.

Giriş: 18 Aralık 2025, Perşembe 23:43
Güncelleme: 18 Aralık 2025, Perşembe 23:43

Dünyanın en değerli şirketi konumundaki teknoloji devi Nvidia'nın, İsrail'e milyarlarca dolarlık yatırım yaparak 10 bin kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurmayı planladığı bildirildi.

İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesinin Nvidia'ya dayandırdığı habere göre, söz konusu tesis ülkenin kuzeyinde inşa edilecek. Ülkenin kuzeyindeki Kiryat Tivon'da kurulması planlanan tesis için yapılacak yatırımın milyarlarca dolar düzeyinde olacağı, inşaat çalışmalarının 2027 yılında başlayacağı ve tesisin 2031 yılında faaliyete geçmesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişinin çalışmasının beklendiği tesisin 22 dönümlük bir alana yayılacağı belirtildi. Tesiste yeşil alanlar, ziyaretçi merkezi, kafe ve restoranların yanı sıra Nvidia, girişimciler ve diğer ortaklarla inovasyonu desteklemek amacıyla laboratuvarlar ve ortak çalışma alanlarının yer alacağı ifade edildi. Ayrıca İsrail makamlarının, değeri milyarlarca dolar olan araziyi Nvidia'ya yüzde 51 indirimle tahsis edeceği kaydedildi.

Nvidia'nın İsrail'deki yatırımlarının, 2019 yılında İsrail-Amerikan şirketi Mellanox Technologies'i satın almasının ardından hız kazandığına dikkat çekildi. Şirketin bu süreçte üç İsrailli girişimi daha bünyesine kattığı ve bugün Tel Aviv ile Beerşeva (Birüssebi) başta olmak üzere ülkede çeşitli merkezlere sahip olduğu belirtildi.

Haberde, bu tesise ek olarak Nvidia'nın 30 bin metrekarelik başka bir alanda Orta Doğu'nun en büyük veri merkezlerinden birini inşa etmeyi planladığı ifade edildi. Söz konusu veri merkezinin bir süper bilgisayara ev sahipliği yapacağı ve büyük dil modeli geliştirme ile ileri düzey yapay zeka projeleri dahil olmak üzere yalnızca Nvidia'nın kendi araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılacağı aktarıldı.

Nvidia CEO'su Jensen Huang'ın "İsrail Nvidia'nın ikinci evi haline geldi." sözlerine de haberde yer verildi.

Son dönemde teknoloji ve yarı iletken sektöründe artan "yüksek değerleme" endişeleri nedeniyle piyasa değerinin bir kısmını kaybetmesine rağmen Nvidia'nın yaklaşık 4,3 trilyon dolarlık değeriyle dünyanın en değerli şirketi olma konumunu koruduğu belirtildi.