X
HABERLER

Enerji uzmanları: İsrail-Türkiye boru hattı iki ülkenin de çıkarına

Enerji uzmanları,"İsrail'in lehine çıkan doğalgaz tahkim kararından sonra Mısır'ın doğalgaz görüşmelerini dondurması İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattının inşası için bir fırsat" açıklamasında bulundu

Enerji uzmanları İsrail gazının bir boru hattı ile Türkiye'ye getirilmesinin iki ülkenin de çıkarlarına uygun olduğunu belirterek, bu yolla İsrail'in tek pazara bağlı kalmaktan kurtulacağı, Türkiye'nin ise Rusya'dan aldığından daha ucuza gaz sağlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar AA muhabirinin, Mısır ile İsrail arasındaki doğalgaz görüşmelerinin, Mısır'ın İsrail'e 1,8 milyar dolar ödemesine karar verilen tahkimden sonra dondurulması ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in, Türkiye ve batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere İsrail'in doğalgaz ihraç edebileceği tüm rota opsiyonlarını değerlendirdiği yönündeki açıklamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, İsrail'in lehine çıkan doğalgaz tahkim kararından sonra Mısır'ın doğalgaz görüşmelerini dondurmasının, "İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattının inşa edilmesi ve hep gündemde tutulan Mısır alternatifinin ortadan kaldırılması için bir fırsat olduğunu" vurguladı.

İsrail açısından bakıldığında da Türkiye'ye yapılacak doğalgaz boru hattının en yüksek net karı verecek seçenek olduğunu belirten Cömert, "İsrail tarafının güvenlik endişeleri düşünüldüğünde de bu seçenek en güvenli olanı, ayrıca Türkiye kendi doğalgaz arz altyapısını savunabilecek güçlü bir ülke, buna ek olarak da derin deniz boru hattı güvenlik risklerini minimize eder" diye konuştu.

Mısır'ın tahkim sonucunda İsrail'e ödemesi kararlaştırılan 1,8 milyar dolarlık miktarı 10 ila 15 yılda kapatmak istediğini belirten Cömert, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ise Mısır'a üst düzey bir temsilci göndererek doğalgaz görüşmelerinin devamını önermesinin beklendiğini söyledi.

İsrail-Mısır doğalgaz görüşmelerinin geleceği konusundaysa Cömert, "İsrail ve Mısır arasındaki müzakereler biraz zaman alacak ve muhtemelen bu tutarın 5-6 yıl içerisinde ödenmesinde mutabık kalınacak. Netanyahu Mısır alternatifinin bir opsiyon olarak kalmasından vazgeçmeyecektir. Ancak mevcut durum, Leviathan gazının inşa edilecek bir İsrail-Türkiye boru hattı ile pazara sunulması ve hep gündemde tutulan Mısır alternatifinin ortadan kaldırılmasi için bir firsattır" ifadelerini kullandı.

Cömert, gazın İsrail'den Türkiye'ye taşınmasına yönelik olası bir projenin teknik detayları konusunda, şu önerilerde bulundu:

"Projenin inşası ile ilgili önerim yatırım yapacak Türk ve İsrailli şirketlerin bir konsorsiyum oluşturması yönünde. Boru hattı inşa edilip, doğalgaz kuyu başı fiyatından satın alınarak iki ülkenin onayı ile Türkiye'ye getirilebilir. BOTAŞ bu projede direk alıcı olabilir ya da gazı Türkiye sınırından alan taraf da olabilir. Böylece BOTAŞ da Rusya ve İran gibi ülkelerle hali hazırda yürüttüğü doğalgaz fiyat müzakeresinde daha güçlü hale gelebilir. İsrail'in Leviathan sahası 20 yıl boyunca 8 ila 10 milyar metreküplük gaz sağlama potansiyeline sahip. Daha da önemlisi böyle bir boru hattının yapılması bu bölgede gelecekte yapılacak keşiflerin de Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmesinin önünü açacaktır."

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Spot piyasada elektrik fiyatları (16.12.2023) 16 Aralık 2023 Cumartesi, 16:02:43 İlaç fiyatlarına yüzde 25 zam 16 Aralık 2023 Cumartesi, 12:53:26 Hangi yatırım aracı ne kazandırdı? 16 Aralık 2023 Cumartesi, 11:29:34 Küresel piyasalarda gözler BoJ ve ABD büyüme verisine çevrildi 16 Aralık 2023 Cumartesi, 11:25:58 AMB/Nagel: Faiz indirimini konuşmak için çok erken 16 Aralık 2023 Cumartesi, 11:10:44 7 başlıkla geçen hafta 16 Aralık 2023 Cumartesi, 10:36:11