X

Fareed Zakaria iyimser

Hafta sonu Antalya'daydım.
Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın düzenlediği toplantıda TIME Dergisi editörü, Washington Post köşe yazarı ve CNN Televizyonu sunucusu Fareed Zakaria'yı dinledim.
Hintli-Müslüman bir ailenin oğlu. Babası politikacı, annesi ise gazeteci olan Zakaria, Yale ve Harvard mezunu.
Dünya kamuoyunun ve politikacılarının dikkatle izledikleri, yorumlarına önem verdikleri bir kişi olduğu kuşkusuz. Ancak bölgedeki gelişmeleri analiz ederken görüşlerini fazla iyimser buldum.
İyimserliğin her zaman yararlı olduğu görüşündeyim. Ne var ki bunun da bir sınırı olduğunu düşünüyorum.
Yirmi yıl öncesini dikkate aldığımızda gerek dünyada gerekse Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da değişimin olumlu bir çizgide süregittiğinin altını çizen Fareed Zakaria, bunu üç nedene bağlıyor.
Birincisi, politik açıdan 80 ya da 90'lı yıllardaki gibi Asya'da, Irak'ta ve Kongo'da milyonlarca kişinin öldüğü savaşlar artık yok.
İkincisi, ekonomik küreselleşmenin yoğunlaşması ve dünyadaki enflasyonun düşüşü, ülkelerin büyüme oranlarının artmasını da beraberinde getirdi. Yaşam standartlarını yükseltti.
Üçüncüsü ise teknolojideki yeniliklerin bir sonucu olarak telefonun yaygın bir biçimde kullanılması, internet ve sosyal ağların kurulması, dünyadaki iletişimin yaygınlaşmasını sağladı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08