X

Avrupa'nın bütünlüğü

Yunanistan işi uzadıkça ve diğer ülkelerin çözümlendi diye bakılan sorunları ortaya çıkmaya başlayınca Avrupa Birliği'nin bütünlüğünü koruyup koruyamayacağı tekrar gündeme geliyor.
Bu konuda baş sözcü olma konumunu kimseye kaptırmayan Prof. Joseph Stiglitz, "Avrupa'nın sorunlarını çözeceğine ilişkin tatmin edici herhangi bir görüş halen işitmedim" diyerek işi iyice çıkmaza sokuyor.
Kanımca ne Avrupa Birliği ne de Euro Bölgesi dağılır. Nedenlerini sıralayayım:
■ Euro'nun devamı konusunda güçlü bir politik kararlılık var. Tüm siyasi liderler bu görüşte.
■ Topluluğa üye ülkeler, Almanya'nın liderliğini kabul etmiş durumdalar. Almanya'yı anlamaya çalışıyorlar. Büyük ölçüde de kafalarındaki soruları çözme aşamasındalar.
■ Birliğin kredibilitesinin tekrar kazanılmasının en temel nokta olduğu görüşündeler. Bu amaca yönelik olarak mali kredibiliteyi yerleştirecek adımları attılar.
■ Avrupa Merkez Bankası'nın likidite desteğiyle zaman kazanarak sorunların üzerine yavaş bir ivmeyle de olsa gidiyorlar.
■ Piyasalar da Avrupa'ya destek veriyor. Son haftalarda gösterdikleri performans bu desteklerinin bir işareti olarak nitelendirilebilir.
Dolayısıyla yukarıdaki faktörleri dikkate aldığımda Avrupa'nın bölünmesinin ya da bazı ülkelerin topluluktan ayrılmasının çok zor olduğu kanısındayım.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08