X

S&P, IMF ile örtüşüyor

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin görünümünü aşağıya çekince büyük bir sürpriz ve kargaşa yaşandı. Tepkiler ağır oldu.
Oysa şaşırmaya gerek yoktu. Ben S&P nin değerlendirme notunu okudum. Bunların daha önce IMF'nin 27 Ocak 2012 tarihinde açıklanan 4. Madde Raporu ve yine IMF'nin G-20'lerin aşırı ısınma durumunu irdeleyen görüşleriyle örtüştüğünü gördüm.
Bırakın bu örtüşmeyi, S&P'nin vurguları Türkiye deki akademisyenlerin, medyanın ve ekonomi yazarlarının yıllardır üzerinde durdukları ve bazı hükümet üyelerince de kabul edilen görüşlerle paralellik arz ediyor.
Bunlar neler?
■ Cari açık bir sorun. Milli gelirin yüzde 10'una erişti.
■ Enflasyonist eğilimlerdeki artışa dikkat.
■ Dış ticaret hadlerinde aşırı ısınma var.
■ İç tasarruflar düşük.
■ Ekonomik büyüme dış kaynak akışına bağlı.
■ Avrupa'da durumun kötüleşmesi Türkiye yi olumsuz etkiliyor.
■ Kamu borcu düşük ancak kamu açıklarındaki iyileşme dolaylı vergilere dayanılıyor.
Aslına bakarsanız IMF Raporu çok daha sert ve kapsamlıydı. Önerilerin birçoğunun da halen yerine getirilmediğini hatırlatalım.

IMF ETKİSİ
IMF'nin S&P'den ayrılan yönü not vermemesi. Ancak bu konuda görüşleriyle piyasaları ve not veren kuruluşları mutlaka etkiler.
Kredi derecelendirme kuruluşları ile IMF ya da Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlar birbirleriyle her zaman görüşürler. Neler olup bittiğine bakarlar.
Geçen hafta VVashington'da yapılan IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında Türk heyeti ile IMF yetkilileri bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Hep böyle olur.
Ne konuşulduğunu kuşkusuz bilmiyoruz. Ancak IMF'nin bu raporu ortada iken ve gündemde değişen başka bir konu yokken aynı şeylerin tekrar edilmiş olduğunu sanıyorum.
Dolayısıyla S&P'nin Türkiye'nin görünümünü aşağı çekmesinin tesadüf olmadığını düşünüyorum. Sinyaller bu kez başka taraftan geliyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08 Sıkı para politikası ve belirsizlik 27 Nisan 2012 Cuma, 09:53:35