X

Avrupa ve Amerika şimdilik sakin


Geçen haftayı gerek Avrupa gerekse ABD sakin geçirdi. Belki tatil havası, belki de veri trafiğinin yoğun olmaması bu sakinliğin nedeniydi.

Ne var ki bu durum bana fırtına öncesi bir sakinlik gibi geliyor.

Avrupa’nın ekonomik gidişatına iki konu ağırlığını koyuyor.
Birincisi,
Almanya’nın Euro Bölgesi’nin sorunlu ülkeleri konusunda bir türlü karar verememesinin faturası giderek yükselmeye başladı. Yunanistan ve Portekiz’in maliyetinin gün geçtikçe artması başka arayışları da beraberinde getiriyor.
İkincisi,
Yunanistan’ın bu kadar miktardaki borcu ödeyemeyeceğini herkes kabul etmeye başladı. Mevcut borçlara “saç tıraşı” diye isimlendirilen ve bir kısmının silinmesi anlamına gelen işlem yapılmazsa sorun sonsuza kadar süregidecek.
Bu işin başka yolu yok.
Almanların ortaya attığı
“isteğe bağlı olarak borçları yeniden yapılandırma formülünün” de çalışmayacağı artık iyice anlaşıldı. Zira Yunanistan likidite buluyor ve borçlarını ödüyor. Bu durumda hiç kimse alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yanaşmıyor. Parasını alıp, çıkıp gidiyor.
Bu bağlamda 2013 yılında yürürlüğe girecek ve Avrupa’nın uzun vadeli koruma sistemini oluşturacak Avrupa İstikrar Mekanizması ile ilgili Parlamento onayını Almanlar geriye bıraktılar. Durumu tekrar masaya yatırdılar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08