X

Merkez bankaları 2012'yi düşünüyor

Biz burada seçimlerle uğraşırken dünyanın belli başlı merkez bankaları 2012 yılını düşünmeye başladılar bile.
Önümüzdeki yıla ilişkin beklentileri ve olası gelişmeleri göz önünde tutarak, temel amaçlarının da fiyat istikrarını sağlamak olduğunu unutmadan politikalarını çiziyorlar, önlemlerini alıyorlar.
En önemli konuları enflasyonist bekleyişlerin seyri. İkinci olarak da ekonomik canlanmanın 2012 yılında ne durumda olacağını tahmin etmeye çalışıyorlar.
Ülkelerin öncelikleri farklı olsa bile bu iki noktaya yoğunlaşmış durumdalar.
Avrupa Merkez Bankası enflasyon şahini bir kurum olduğunu geçen hafta içinde yaptığı bir toplantı sonrası bir kez daha gösterdi. Faizleri değiştirmedi ama temmuz ayında 25 baz puan arttıracağının sinyalini verdi.
Yine geçen hafta içinde Brezilya ve Kore politika faiz oranlarını 25 baz puan yükselttiler. Çin ve Hindistan'ın daha önce attıkları adımları takip ettiler.
Polonya, İsrail ve Avustralya da faiz artırımı rüzgârına kapılan merkez bankaları arasında yer alıyorlar.
Bütün bunların amacı, artan petrol ve uluslararası mal fiyatları nedeniyle yükseleceğini tahmin ettikleri enflasyonu önceden kontrol altına alabilmek. Enflasyonist bekleyişlerin orta vadeli enflasyon hedeflerine uygun süregitmesini sağlamak.
Bu eğilimden ayrılan iki önemli merkez bankası var. ABD ve İngiltere merkez bankaları. Onların sorunları farklı. Ekonomileri bir türlü canlanmıyor. Siyasilerin onların üstlerindeki baskısı güçlü. Bu durumda faiz artırımında isteksiz davranıyorlar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08