X

Komutanların istifası ve piyasalar

Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en üst kademesindeki dört komutanın istifa haberi şokundan sonra pazartesi sabahı açılacak piyasalarda durumun ne olacağı sorusu da biz ekonomistlerin ilk aklına takılanlardandı.
Böyle durumlarda piyasaların genel karakteri hemen ortaya çıkar. Onlar "nema" ile uğraşırlar, "beka" bölümüne pek bakmazlar. "Nemam" ne olacak sorusuna yanıt ararlar.
Kanımca nemalarında bir değişiklik olmayacak, piyasaların bu istifalara çok tepki göstereceklerini sanmıyorum.
Bunun üç temel nedeni var.
Birincisi, piyasalar günümüzde siyasi olaylara pek tepki vermez oldular. Küreselleşmenin bir sonucu da bu herhalde. Ekonomik olaylar, beklentiler ve görüşler siyasi gelişmelerden daha fazla önem taşıyor.
İkincisi, otuz yılı aşkın bir süredir Güneydoğu Anadolu'da süren terör, bunun yansımaları ve politikacıların davranışları yerli ya da yabancı yatırımcıları siyasete odaklanmaktan uzaklaştırdı.
Şu son seçimlere bir bakın. Seçim öncesi giderek artan yüksek tansiyon, onca hakaretler ve olaylar karşısında bile kıllarını kıpırdatmadılar.
Türkiye'yi her gün yeni bir heyecan yaşayan ülke olarak tanımladılar. Bunu da normal karşılarlar.
Üçüncü neden ise piyasaların siyasi olaylara kısa dönemli değil, orta vadeli bakış açılarından bakmalarından kaynaklanıyor. Hükümetin değişip değişmeyeceği, Merkez Bankası Başkanı'nın konumu, IMF'nin tutumu gibi kriterler onlar için çok daha büyük önem taşıyan konular oluyor.
Sıcak para dışında orta ve uzun dönemli finansal varlıklara para yatıranlar hep ileriye bakıyorlar. Gelişmelerin orta vadedeki yansımalarını tartışıp ona göre bir karar veriyorlar.
Dört komutanın istifası, siyasi tansiyonun bir süre yüksek kalmasına neden oldu. Ancak hafta sonundaki gelişmeler ve yorumlar bu stresi azalttı.
Ergenekon ve Balyoz davaları ile onca generalin tutuklanmasına tepki vermeyen piyasaların bugün de bu davranışı sürdüreceğini zannediyorum.
Bu tür olaylar, onların nemalarını etkilemiyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08