X

Herkesin baş belası: Reytingciler

Uluslararası kredi verme kuruluşları ya da diğer adlarıyla reytingciler bu kez Fransa bankalarını vurdu. Dün iki bankanın notunu indirdi, birini izlemeye aldı.
Beklenen bir karar olmasına karşın piyasalar sarsıldı.
Beklenen diyorum, zira bu süreç haziran ayında Yunanistan'ın özel bankalara olan borçlarının ertelenmesi sırasında ortaya çıkmıştı.
Yunanistan'ın uluslararası bankalara olan borcu yaklaşık 110 milyar Euro civarındaydı. Bunun yüzde 25 ile 30 oranı arasındaki kısmının silinmesi planın bir parçasıydı. Ancak alacaklı bankalar önemli bir zararla karşı karşıya kalacaklardı.
Yunan riski yüksek olan Fransa bankaları bu yaklaşıma şiddetle karşı çıktılar. Ancak karar siyasiydi. Kararı verenlerden birisi Sarkozy, diğeri ise Merkel'di. Kabullenmek zorunda kaldılar.
Ümitlerini anlaşmanın Yunanistan'ın verdiği sözleri tutmaması nedeniyle bozulmasına bağladılar. Ne var ki bu istekleri şu ana kadar gerçekleşmedi.
Bunu gören reytingciler de Fransa bankalarına ilk tokadı attılar. Reytingcilerin yaptıkları doğruydu. Hatta geç bile kaldılar.
Bu aşamada Fransız bankalarına düşen görev sermayelerini artırarak Yunan riskinden oluşacak zararı karşılamaları. Başka çareleri yok.
Şimdi sıra Yunanistan'da. Bankalarla borç erteleme anlaşması imzalanmasından sonra onu da, bazı borçlarını ödememekten "seçici iflas" konumuna koyacaklar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08