X

Dar alanda spekülatif hareketler

Merkez Bankası dövize olan talebin bir kısmının spekülatif hareketlerden oluştuğunu saptadı.
Yayınladığı bildiriyle de piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinden söz etti.
Bunun üzerine de söylemlerini sertleştirirken müdahalelerini direkt satışlarla destekledi.
Burada ince bir nokta var. "Spekülatif hareketler" ile "spekülatif saldırılar"ı birbirinden ayırmak gerekiyor.
Spekülatif hareketler genelde küçük tutarlarda ve uzun dönemdeki fiyat oluşumlarını hedefleyerek yapılır.
Spekülatif saldırı ise büyük miktarda taleplerle iç paranın değerini kısa dönemde ve önemli oranda düşürmeyi amaçlar.
Merkez Bankası piyasaya TL/Dolar kurunda 1.90'ın aşılmayacağı mesajını açıkça verdi. Şimdi piyasadaki bazı oyuncular bunu test ediyorlar. Ona göre pozisyon alıyorlar.
Burada 1.90 sınırını yavaş yavaş tırmandırarak döviz fiyatını yukarıda belirlemek ve yaptığı swap anlaşmalarıyla para kazanmak spekülatörlerin hedef noktasını oluşturuyor.
Spekülatif saldırı ise büyük tutarlardaki döviz talebiyle gerçekleşir. Kanımca 2000 Kasım ayındaki saldırıyla karşılaştırınca bugün 15-20 milyar dolardan aşağı bir taleple böyle saldırı yapılamaz.
Hatırlarsınız, Kasım 2000'de TL'ye yapılan saldırı sırasında Merkez Bankası'nın parasal tabanı 4 milyar dolar civarındaydı. Döviz rezervleri ise 20 milyar dolardı. Kamu finansmanı ise sorunluydu.
Spekülatif saldırı bir hedge fon aracılığıyla 1.3 milyar dolar olarak geldi.
Bugün ise döviz rezervleri 80 milyar dolar, para bazı ise dolar bazında 65 milyar. Kamu finansmanında ise sorun yok.
İki dönemin şartları ayrı olsa da yukarıdaki verileri karşılaştırdığımızda, bugün spekülatif bir saldırı için asgari 15-20 milyar dolara gereksinim olduğu anlaşılıyor. Kanımca dünyanın bu sorunlu ortamında hiçbir spekülatör, amacı politik olmadıkça bu kadar fazla parayı TL'yi göçertmek için koymaz.
Ancak spekülatif hareketlerle dar alanda küçük paralar kazanmak isteyenler mutlaka olacaktır. Onları da iyi izlemek gerekir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08