X

Merkez Bankası'nın faiz sıkıntısı sürüyor

Merkez Bankası'nın dün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısından önemli bir karar çıkmadı. Ancak mesajlar vardı.
Bunlardan birincisi, politika faizi olan haftalık repo oranı ipotek altında olduğundan bir artırıma gidemedi. Buna karşılık piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan gecelik borçlanmada faiz oranını % 8'den % 12'ye yükseltti.
Bunun anlamı, "Faizi ben artıramıyorum, siz artırın" demekten başka bir şey değil.
Nitekim paraya sıkışmış piyasa dün hem Merkez Bankası'ndan gecelik borçlanmaya başladı hem de elindeki hazine kâğıtlarını satarak likidite sağlamaya çalıştı. Piyasa faizleri bir anda yukarı fırladı.
Faiz artırımı görevini piyasalara devreden Merkez Bankası, dövize olan talebi bu yolla kesebilir mi sorusuna şu anda yanıt vermek zor.
İkincisi, Merkez Bankası uzun süredir unuttuğu enflasyon konusunu bu kez önemle vurguluyor. TL'nin değer kaybının ve son zamların etkisiyle önümüzdeki aylarda enflasyonda belirgin bir yükseliş gözleneceğini dile getiriyor. Bununla mücadele için ise borç verme faizlerinin önemli ölçüde artırılması yoluyla faiz koridorunun genişletilmesi gerektiğini düşünüyor.
Oysa enflasyonu önleme ve bekleyişleri yönlendirme, faiz koridorunun genişletilmesiyle olmaz. Politika faizlerini artırarak yapılır.
Üçüncüsü, tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul seviyelere inmesi sonucunda özel kesim tasarruflarında arzulanan artışın gerçekleşmeye başlamasının cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşmeye neden olduğu görüşüne pek katılamıyorum.
Cari açık, dış finansmanda ortaya çıkan tıkanıklıklar ve dış dünyadaki olumsuzluklar sonucu beklenen düzeyinin altında seyrediyor. Tüketici kredilerinde halen süregiden artış oranının cari açığın azaltılmasına katkısının düşük olduğunu sanıyorum.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Kriz, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini sarsıyor 22 Mayıs 2012 Salı, 09:45:50 S&P, IMF ile örtüşüyor 04 Mayıs 2012 Cuma, 09:36:22 Avrupa'ya yeni büyüme modeli 03 Mayıs 2012 Perşembe, 09:51:25 Dış ticaret açığı yumuşak inişe işaret ediyor 01 Mayıs 2012 Salı, 10:56:14 Kemer sıkma ve büyüme 30 Nisan 2012 Pazartesi, 10:34:08