X

Ticarette tek taraflı aşk’a TÜSİAD’dan çözüm önerisi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD ) Washington ofisini açalı 15 yıl oldu. Ancak bu 15 yılda Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın ticaret ilişkilerine yansımadı.  TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, ‘Uzun yıllardır bir güvenlik stratejisi stratejisinde daha çok askeri alanda sürdürülen bu ilişki istediğimiz ticaret hacmini nasıl yaratamadığını çok iyi sorgulamamız lazım’ diyor. Üstelik son 6–7 yıla kadar dengede giderken şimdide ticaretin dengesi de bozuldu. Biz ticaret yetersiz derken, bizim ABD’ye olan ihracatımız artmazken ABD’nin bize ihracatı arttı. Şu anda ABD’ye 5 milyar dolar ihracat yapar, 15 milyar dolar ithalat yapan bir durumdayız. Dünya ekonomisinin 'ini üreten bir ekonomi ile yaptığımız ticaretin ne hacmini artırmak için bizim daha yüksek katma değerli ürünler, bu kadar yüksek bir lojistik maliyetleri karşılayacak ürünler üretebilir seviyeye gelmemiz gerekiyor. Yılmaz’a göre, burada en büyük fırsat ABD ekonomisinin büyüklüğü ve dünyada ticaretin serbestleşmesi yönündeki irade de yatıyor. İşte ABD ve AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP)’da bu demek. Büyük resme bakarsak, dünya biliyor ki refahı arttırmak için ticareti serbestleştirmek gerekiyor. Peki, Türkiye bu resme nasıl dâhil olacak? Yılmaz, TÜSİAD’ın formülünü şöyle anlatıyor:
“17 yıldır AB ile serbest ticaret yapıyoruz, ekonomik anlamda entegre olmuşuz, gümrük birliği entegrasyonunu gerçekleştirmişiz ve biz bu büyük anlaşmanın dışında kalmayı adil bulmuyoruz. O zaman bir formül önerimiz var. Türkiye ve Türkiye gibi, gerek ABD gerek AB gibi ekonomik entegrasyon sağladığı, gümrük birliği sağladığı ülkelerin bu masaya oturması için bir formül bulun. Hiç olmazsa gözlemci olarak oturalım ve sonuçta fikrimizi söyleyelim ve bu sürecin sonunda bizim kendi irademizle anlaşmaya katılıp katılmama hakkımızın olması lazım.”

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Ne olursa olsun şarjınız bol olsun! 30 Kasım -1 Pazartesi ‘Merkez’in bağımsızlığı arttı’ demek için kanun lazım 30 Kasım -1 Pazartesi Seçim sonrası ekonomi ve kadın 10 Haziran 2015 Çarşamba, 15:01:58 Yeni Zelanda’nın bölgesel merkezi İstanbul olacak 30 Kasım -1 Pazartesi Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz? 30 Kasım -1 Pazartesi