X

Antika 3-5 yılda yatırımcısına yüzde 400-600 kazandırıyor

Geçtiğimiz hafta eski Fransa Kültür Bakanı Renaud Donnedieu de Vabres ve ünlü antika danışmanı Mathias Ary eylül ayında 27. kez Paris'te Grand Palais'de düzenlenecek olan "Antika Bienali"ne Türk koleksiyonerleri davet etmek üzere İstanbul'daydılar.
İkilinin 2 yıl evvel, tasarımını Karl Lagerfeld'in yaptığı toplam 40 milyar Euro'luk eserin sergilendiği ve dünya jet setinin katıldığı Bienal'in tanıtımının yapıldığı dünya turuna İstanbul'dan başlaması dikkat çekiciydi. Eski bakan De Vabres, "Fransa halkı için İstanbul büyüleyici bir şehir. Burada çok büyük koleksiyonerler var. Eylül ayında Türk koleksiyonerleri Paris'te görmekten mutluluk duyarız" diyor.
Bienalin dünya tanıtım turuna İstanbul'dan başlamasının sebebi ise son yıllarda Türk koleksiyonerlerin sayısındaki artış. Türkiye'de sanat piyasasının 10 yılda 20 kat büyüdüğü, sanat eserleriyle ilgilenen müşteri sayısında yaşanan artışla son durumda 300 milyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Türkiye antika piyasasında ise yılda 15-20 milyon dolarlık ciro söz konusu. İngiltere ekonomisinde sanat ve antika piyasasının yüzde 12 gibi payının olduğu, Fransa da 6.2 milyar Euro satış hacminin olduğu bir dünyada, bırakın antikayı Türkiye sanat piyasası daha emekleme aşamasında.
Ancak Fransızları Türkiye'ye çeken, gelişen ülkelerde sanat piyasasının büyüme potansiyeli. Antika ile ilgilenen yatırımcı, yüzde 80 bilinçli yatırım yapıyor ve 3-5 yıl bekledikten sonra yüzde 400-600 oranında kâr sağlıyor. Yani antikanın getirisi ne gayrimenkulde, ne hisse senedinde, ne de dövizde var; bunu parası olan iyi biliyor. Antikayı en çok tekstilciler, borsacılar, yatırım şirketleri, doktorlar ve bankalar yatırım aracı olarak seviyor. De Vabres, "Aslında Türkiye'de İstanbul'da çok büyük bir tutku görüyorum ve bir limit görmüyorum. Çünkü çağdaş sanattaki gelişiminiz antikaya çok güzel örnek. Antikada gerçek bir değer var. Çünkü çağdaş sanatta bazen fiyatlar oldukça yüksek ya da çok düşük algılanabiliyor. Bu aynı şey değil aslında, çünkü bir istikrarın olması lazım. Zira antikalar için tarih de söz konusu" diyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Ne olursa olsun şarjınız bol olsun! 30 Kasım -1 Pazartesi ‘Merkez’in bağımsızlığı arttı’ demek için kanun lazım 30 Kasım -1 Pazartesi Seçim sonrası ekonomi ve kadın 10 Haziran 2015 Çarşamba, 15:01:58 Yeni Zelanda’nın bölgesel merkezi İstanbul olacak 30 Kasım -1 Pazartesi Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz? 30 Kasım -1 Pazartesi