X

E-ticaret’te yürümek için ne yapmalıyız?

Geçtiğimiz hafta TÜSİAD tarihinde bir ilk olarak Muharrem Yılmaz’ın başkanlıktan istifa ettiği gün, TÜSİAD e-ticaret konusunda ilk kapsamlı raporu hazırlayarak aslında bir ilke daha imza attı.
Her ne kadar Muharrem Yılmaz’ın başkanlıktan istifasının gölgesinde kalsa da Markafoni Kurucu Ortağı Sina Afra tarafından TÜSİAD için yazılmış bu rapor Türkiye’nin 2023 yılında e-ticarette ilk 10 ülkeden biri olması için yapılması gerekenlere çok güzel ışık tutmuş. Rapora göre Türkiye 76 milyon nüfusu ve 36 milyon internet kullanıcısıyla hızlı bir yükseliş sergiledi.
Türkiye, 36 milyon internet kullanıcısı ve % 49’luk penetrasyon oranıyla BRIC ve diğer gelişmekte olan internet ekonomilerinin önünde, ancak kullanıcı sayısının nüfusa oranı ve yarattığı ticaret hacmi açısından Avrupa ve diğer gelişmiş pazarların gerisinde yer alıyor. Her ne kadar son 5 yılda her yılda ortalama yüzde 35 büyüme ile e-ticarette patlama yaşanıyor gibi görünse de sektör aslında adım atmaya çalışıyor. Örneğin BKM verilerine göre 2012’de e-ticarette 15.3 milyar TL ciro yapılmış. Ancak bu rakam Türkiye’deki toplam perakende satışlarının % 1.7’si seviyesinde ve İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda gibi gelişmiş pazarların çok gerisinde ve ileriye dönük Türkiye e-ticaret pazarının yüksek potansiyelini gösteriyor.
Ancak Sina Afra’ya göre bu hızda gidersek 2023’te yüzde 70 penetrasyon oranı, 57.4 milyon internet kullanıcısıyla ancak Almanya’nın şu anki pozisyonuna gelebilirmişiz. Raporda ilk 10 ülkeden biri olmak istiyorsak, güven, dijital okuryazarlık, altyapı, mevzuat, kamuda muhataplık ve finansmanın geliştirilmesi gibi yapılması gerekenler 6 başlık altında sıralanmış.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Ne olursa olsun şarjınız bol olsun! 30 Kasım -1 Pazartesi ‘Merkez’in bağımsızlığı arttı’ demek için kanun lazım 30 Kasım -1 Pazartesi Seçim sonrası ekonomi ve kadın 10 Haziran 2015 Çarşamba, 15:01:58 Yeni Zelanda’nın bölgesel merkezi İstanbul olacak 30 Kasım -1 Pazartesi Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz? 30 Kasım -1 Pazartesi