X

İki ülkedeki milyarder farkı

2014 yılı itibarıyla en çok milyarder Amerika’da gözüküyor ancak ABD Başkanı Barack Obama milyarder sayısını daha fazla artırmak için uğraşırken Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Hindistan’daki milyarder sayısından neden rahatsız? Milli gelire oranlarsak ABD’de; Hindistan ve Türkiye’nin her 1 milyar dolar gelirine oranla yüzde 3 milyarder çıkıyor. Biz her yıl Forbes’un milyarder listesine daha fazla sayıda Türk sokuyoruz diye sevinirken ABD Başkanı Obama, ABD’deki orana neden sevinmiyor?

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan ise India Times’a verdiği röportajında “Ülkemdeki milyarder sayısından rahatsızım. Ben burada bir bozukluk olduğunu düşünüyorum” demiş.

ABD Başkanı Obama’nın milyarder sayısını artırmak istemesinin nedeni, ABD’de yılda 20 adet, 20 yıl sonra milyar dolar değerinde şirket çıkıyor olması ABD’nin şu anki standardını koruması için yeterli değilmiş. Bu sayı yılda 40’a çıkarsa ancak ABD bugünkü standardını koruyabilirmiş.

Ülkesinde milyarder sayısının artmasından rahatsız olan Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan ise röportajında “Milyarderler Hindistan’da ABD’deki gibi bilgisayar programı girişimcilerinden çıkmıyor. Yaptıkları işlerde genelde hükümetten bir lisans alarak çalıştıkları alanda tekel oluyorlar” diyor. Hangisi doğru diye düşünürken Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Yönetici Direktörü Nida Bektaş’tan Yale Üniversitesi Profesörü Barry Nalebuff’ın girimcilik konuşmasını dinlemek üzere davet aldım.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Ne olursa olsun şarjınız bol olsun! 30 Kasım -1 Pazartesi ‘Merkez’in bağımsızlığı arttı’ demek için kanun lazım 30 Kasım -1 Pazartesi Seçim sonrası ekonomi ve kadın 10 Haziran 2015 Çarşamba, 15:01:58 Yeni Zelanda’nın bölgesel merkezi İstanbul olacak 30 Kasım -1 Pazartesi Seçime yerli otomobille mi gidiyoruz? 30 Kasım -1 Pazartesi